Раст кредитног рејтинга / - PEXELS-ARTEM-PODREZ-6779226
07/03/2022 u 11:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МФСС: С&П потврдио оцјену кредитног рејтинга државе

Министарство поздравља потврду кредитног рејтинга државе, сматрајући да је то задовољавајући резултат у црногорским околностима с константним политичким тензијама и неизвјесношћу - наводи се у саопштењу.

Агенција за кредитни рејтинг Standard & Poor’s (С&П) потврдила је стабилне изгледе Црне Горе, уз задржавања оцјене 'Б/Б', саопштило jе Министарство финансија и социјалног старања (МФСС).

- МФСС поздравља потврду кредитног рејтинга државе, сматрајући да је то задовољавајући резултат у црногорским околностима с константним политичким тензијама и неизвјесношћу - наводи се у саопштењу.

У извјештају С&П се наводи да би се до побољшања рјетинга Црне Горе могло доћи у случају константног снажног привредног раста и брже очекиване буџетске консолидације. У овом сценарију, очекивања су да нето јавни дуг буде на нивоу од 60 одсто БДП-а, уз остварење примарног суфицита.

- У извјештају ове кредитне агенције процјене су да се реални БДП Црне Горе опоравио за 13 одсто у 2021. години. Додатно, очекивани раст од 5,5 одсто ове године ће подржати постепену консолидацију јавних финансија. Стабилни изгледи одражавају став С&П да ће економски раст Црне Горе остати на задовољавајућем нивоу, подржавајући постепену консолидацију јавних финансија - наводе из министарства.

Такође, констатује се да је снажан економски опоравак подржао значајно консолидацију јавних финансија Црне Горе у 2021. години, као и да је остварена рационализација.

Агенција  указује да је донесен амбициозан програм економских и фискалних реформи под називом ,,Европа сад!’’, у склопу којег је уведен низ пореских мјера чији је циљ да се повећа животни стандард, побољша окружење за инвестирање и смањи сива економија, те да је минимална нето зарада повећана са 250 на 450 еура у јануару 2022. године. 

Оцјењују да недавни пад коалиционе владе изазива неизвјесност и поставља питања реализације економске и буџетске реформе.

- С&П наводи да би се амбициозни пакет економских и буџетских реформи, који је Влада недавно донијела, у контексту политичке неизвјесности могао суочити са ризицима извршења и довести до фискалних тешкоћа. 

Агенција процјењује да би дефицит буџета могао бити 6 одсто, умјесто планираног циља од 5 одсто, те да ће се постепено смањивати. У ранијем извјештају, за 2021. годину је предвиђан дефицит од 7 одсто, док прелиминарни подаци о извршењу буџета Црне Горе за ту годину показују да је на око 2,1 одсто - наводи се у саопштењу.

У извјештају се наводи да су приходи процијењени на 45 одсто БДП-а, премашивши чак и ниво из 2019. у номиналном износу, због побољшања у наплати пореза, посебно пореза на додату вриједност, који чини скоро 60 одсто укупних пореских прихода, уз остварене користи од повећања у туризму. Процјене су да ће Црна Гора забиљежити примарни суфицит од 0,4 одсто процијењеног БДП-а у 2021. години.

Очекивања су да ће црногорска економија задржати своју инвестициону природу. У погледу страних директних инвестиција (СДИ), предвиђања су да ће приливи СДИ остати константни на око 10 одсто БДП-а на годишњем нивоу - подржавајући неколико текућих пројеката, у вези са угоститељством и уз улагања на прелазак корисћења обновљивих извора енергије. 

У извјештају је оцијењено позитивним и то што је црногорски банкарски систем у ову пандемију ушао са релативно јаке позиције, уз солидни ниво капитала и НПЛ-ом на ниских 5 одсто, уз довољну ликвидност. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:05