Mihailovi' / - LAZAR RUZIC
15/02/2022 u 08:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Михаиловић: Раст цијена могао би брзо да "поједе" повећање плата

Професор Економскомског факултета сматра да постоје могућности да се брзо реагује преко акциза и акцизне политике, с једне стране, док се, с друге стране, тај проблем цјеловито може ријешити законским прописима

Црна Гора, као и сви у свијету, мораће извјесно вријеме да живи са инфлацијом, а држава би требало да предузме оно што је у њеној моћи, оцијенио је професор на Економском факултету Божо Михаиловић.

По питању цијена нафтних деривата, како је рекао, у окружењу већ имамо нека рјешења која би, сматра он, под хитно требало прекопирати.

Михаиловић је у Јутарњем програму ТВЦГ оцијенио да би повећање зарада кроз програм Европа сад могло бити брзо "поједено" повећањем цијена, због чега би Влада морала да спрема пакет заштите становништва са нижим примањима.

Он је саопштио и да смо много наивни ако смо помислили да ће се зауставити раст цијена горива, преноси портал РТЦГ.

Михаиловић сматра да постоје могућности да се брзо реагује преко акциза и акцизне политике, с једне стране, док се, с друге стране, тај проблем цјеловито може ријешити законским прописима.

"Према томе, ево посла за људе у Скупштини Црне Горе, да се одмах реагује, за Владу, било да је у техничком или било ком другом мандату. Требају нам закони, ако постоји могућност, и неки подзаконски акти", рекао је Михаиловић.

Под хитно би се требало организовати и по питању нафтних резерви, како би се заштитили слојеви са ниским дохотком, попут пензионера.

Инфлација, рекао је, погађа свакога, а нарочито оне са нижим примањима.

Инфлација је, како је објаснио Михаиловић, свјетски феномен и не зависи све од нас.

"Инфлација је у Сједињеним Америчким Држава (САД) на историјском максимуму од преко седам одсто, у Европској унији (ЕУ) је прешла 5,2 одсто. Присутна је у окружењу, али и код нас. Она је свакодневна појава, са којом ћемо морати живимо извјесно вријеме", рекао је Михаиловић.

Он је навео да је актуелна инфлација битно различита у односу на све које смо до сада имали, а више је фактора који на то утичу.

Неки од њих су енергетска криза и пандемија коронавируса.

Црна Гора, према ријечима Михаиловића, тешко може да дјелује на инфлацију, јер је она највећим дијелом увезена.

"Наш спољнотрговински биланс за 12 мјесеци прошле године је такав да смо увезли робе од око 2,5 милијарди, а да смо извезли, укључујући алуминијум, око 400 и нешто милиона. Највећи дио те инфлације је увезена инфлација. Не можемо на то да дјелујемо, али неким мјерама можемо да лијечимо посљедице", поручио је Михаиловић.

До сада смо, како је рекао, морали нешто да учинимо, наводећи да је Црна Гора доста пасивна у вези с оним што нам се дешава када је у питању инфлација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:26