Термоелектрана Пљевља, илустрација / - Б.Је.
20/09/2021 u 15:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МИК о ТЕ Пљевља: Конзорцијум обавијестио да планирани износ неће бити довољан за еколошку реконструкцију

Еколошка реконструкција ТЕ Пљевља сјетљиво питање, не треба да буде предмет дневно-политичких сучељавања

Из МКИ обратили су се јавнсоти поводом најава о еколошкој реконструкцији ТЕ Пљевља

-Поводом различитих информација које се појављују у јавности везаних за еколошку реконструкцију ТЕ Пљевља, Министарство капиталних инвестиција сматра да је планирана еколошка реконструкција ТЕ Пљевља је изузетно осјетљиво питање и да никако не треба да буде предмет дневно-политичких сучељавања и убирања политичких поена. Мишљења смо да треба наћи трајно рјешење како за стабилност енергетског система Црне Горе тако и за економску будућност Пљеваља-наводе из Министарства капиталних инвестиција.

Додају: "Конзорцијум извођача нас је обавијестио да планирани износ од 54 милиона ЕУР-а, на који су се обавезали прихватањем пројектног задатка, неће бити довољан за комплетну еколошку реконструкцију којом би се задовољили еколошки параметри дефинисани од стране Европске енергетске заједнице у смислу смањења штетних гасова, честица прашине и коефицијента ефикасности".

-Због тога је конзорцијум тражио додатна средства а износ средстава је још увијек у фази усаглашавања.Поред тога, суштински проблем везан за рад ТЕ Пљевља представља емисија ЦО2 на чије смо се смањење као држава обавезали отварањем Поглавља 15 за приступ Европској Унији. Због тренутних кретања на свјетским берзама, цијена ЦО2 кредита је достигла вриједност већу од 60 ЕУР по емитованој тони, а фјучерси се крећу више од 100 ЕУР по емитованој тони, чиме производна цијена из ТЕ Пљевља постаје апсолутно неконкурентна-наводе они.

Додају: "Због тога смо мишљења да, уз детаљну економско-социјалну анализу и поштовање преузетих обавеза, уз предлог одрживог рјешења и сарадњу са нашим европским партнерима, дефинишемо стратегију којом би, за ограничено вријеме,  продужили рад ТЕ Пљевља по садашњем режиму а у међувремену средства планирана за еколошку реконструкцију уложили у пројекте производње зелене енергије и започињање инвестиционих активности које би значајно унаприједиле економски положај становника Пљеваља".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:14