/ - FOTO: LAZAR RUžIć
23/04/2023 u 13:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milačić: Nećemo glasati za ukidanje neradne nedelje, zdravlje radnika važnije od profita trgovaca

Zaposleni u trgovini su obespravljeni, jer rade prekovremeno za minimalne zarade, dok se vlasnici trgovinskih lanaca bogate na njihov račun, poručio je on

Prava Crna Gora će glasati protiv izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima se ukida neradna nedelja, ukoliko se ovakav predlog nađe u skupštinskoj proceduri, saopštio je lider te partije Marko Milačić.

Postojeće zakonsko rješenje kojim je, podsjeća, zabranjen rad nedeljom za zaposlene u trgovini sa određenim neophodnim izuzecima se pokazalo kao uspješno u praksi, tako da nema razloga da se uvodi radna nedelja.

- Zaposleni u trgovini su obespravljeni, jer rade prekovremeno za minimalne zarade, dok se vlasnici trgovinskih lanaca bogate na njihov račun. Trgovci su privremeno smanjili cijene za mali broj proizvoda, pa zauzvrat, očigledno, očekuju od Vlade da im omogući da izrabljuju radnike nedeljom - smatra Milačić.

Dogovorene izmjene Zakona o trgovini: Radna nedјelja tokom sezone, obećane veće dnevnice

Prava Crna Gora, poručuje on, im to neće dozvoliti, jer se “moraju štititi radnička prava i zaustaviti samovolja poslodavaca”.

Ističe da su toj partiji “zdravlje i prava radnika važniji od profita poslodavaca, koji krše prava radnika”.

- Neke od najbogatijih država svijeta, kao što je Danska imaju razvijenu privredu iako tamo radnici rade manje sati nego u Crnoj Gori. Radnici u Crnoj Gori su preopterećeni, jer rade u prosjeku oko 44 sata nedeljno, dok u Danskoj na primjer rade 38,4 sata nedeljno - ukazuje lider Prave Crne Gore.

Prema njegovim riječima, poslodavcima nije dovoljno što zaposleni rade prekovremeno, već bi, dodaje, htjeli da ih dodatno zaposle nedeljom, a da oni i dalje rade za minimalnu zaradu.

- Pozivamo sve da se kao društvo suprostavimo kršenju prava radnika i da radnicima omogućimo da se makar nedeljom mogu oporaviti od radnih napora i da mogu provesti dragocjeno slobodno vrijeme sa svojim porodicama. Radnici su pokretači svakog napretka u Crnoj Gori, a da bi oni mogli doprinijeti razvoju Crne Gore neophodno je zaštititi njihovo zdravlje i njihova prava. Vlada treba po ugledu na druge razvijene zemlje da smanji broj radnih dana, a ne da ih povećava - poručuje Milačić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:20