Јаков Милатовић / - Срђа Ђиђо Бољевић
23/03/2022 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Добра свака иницијатива регионалне сарадње са економског становишта

Свако умањење баријера које се тиче трговине робом и услугама је у принципу добро за економску активност и на неки начин би додатно припремило регион за још једну оштрију тржишну утакмицу, казао је Милатовић

Свака иницијатива регионалне сарадње је, са економског становишта, добра, оцијенио је министар економског развоја, Јаков Милатовић и додао да би свако умањење трговинских баријера додатно припремило регион за тржиште Европске уније (ЕУ).

Милатовић је за Тањуг казао да је, са аспекта унапређења економских односа, свака иницијатива која додатно унапређује трговинске односе између двије земље, или у овом случају групе земаља, по аутоматизму добра.

- Ја сам и раније давао овакве изјаве, да све то треба додатно сагледати, али у принципу - оно што је важно је да се проток робе, услуга, капитала и људи између наших земаља одвија уз што мање баријера. Уколико иницијатива Отворени Балкан иде у том правцу, онда мислим да је то добра иницијатива - рекао је Милатовић.

Он је навео да би такође, институционални аспекат свега тога, требало додатно затегнути, али са економског становишта свака иницијатива регионалне сарадње је добра.

- Свако умањење баријера које се тиче трговине робом и услугама је у принципу добро за економску активност и на неки начин би додатно припремило регион за још једну оштрију тржишну утакмицу која нам слиједи када постанемо чланица ЕУ - сматра Милатовић.

Он је навео да овај дио Европе види у скоријим годинама као дио ЕУ и мисли да све што се буде радило у региону мора ићи у том правцу.

- Жао ми је што све кризне ситуације, и она за вријеме ковида и ова изазвана негативним посљедицама рата у Украјини, поступцима забране извоза или забране слободне трговине одређеним намирницама између ових земаља донекле обесмишљавају све те идеје јер управо те идеје су суштински најважније у кризним временима - рекао је Милатовић.

Он је казао да у неким редовним временима, привреда нађе свој модус операнди.

- Зато, хајде да сви још једном покажемо да сви заједно радимо у циљу укљањања ових економских и трговинских баријера у овом дијелу Европе јер је заиста бесмислено да смо ми једини дио Европе са одређеним трговинским границама, царинским баријерама. Свака наша заједничка одлука која иде у дијелу њиховог уклањања је апсолутно добра - поручио је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 17:49