Јаков Милатовић / - SASAMATIC
18/03/2022 u 15:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић представио Платформу економског опоравка: Огроман искорак за Црну Гору

Како је појаснио, бенефити ових механизама се темеље на стабилности јавних финансија, одрживој туристичкој понуди, додатној подршци привреде кроз Кредитно-гарантни фонд, подршци иновационом екосистему

Министар економског развоја Јаков Милатовић презентовао је Платформу економског опоравка која је недавно усвојена на сједници Владе. Како је Милатовић навео, овај документ је прави уџбеник по којем се гради јака економија, а за нас представља велики искорак с обзиром на то какво урушавање економије се одвијало у претходним деценијама. 

 - Платформа економског опоравка је темељ за даљу израду и обликовање конкретних активности који ће се спроводити кроз стратешка документа Владе Црне Горе. Створен је оперативни оквир у којем су учествовали сви актери црногорског друштва (преко 150 стејкхолдера) окупљени око исте теме, а то је економска будућност Црне Горе -  казао је министар економског развоја Јаков Милатовић током презентовања документа. 

Креирање Платформе се у потпуности заснивало на подацима релевантних статистичких органа и детаљној анализи са бројним мјерама. Уједно, исказани су предлози, дефинисани приоритети и оперативни циљеви, као и индикатори постигнутих резултата. Све наведено било је неопходно како би се десио пријеко потребан искорак ка снажнијем економском расту и развоју. 

 - Тешко је повјеровати да је прије само 30 година Црна Гора била земља развијене индустрије, уз ресурсе који је требало да нашу земљу учине једном од најпожељнијих за живот у Европи. Управо због тога нам је била потребна Платформа економског опоравка, која ће учинити Црну Гору финансијски одрживом и земљом у коју се долази зарад бољег живота. Поносан сам на цијели тим који је уложио огроман труд и знање како би након више мјесеци напорног рада имали овако добар документ -  нагласио је Милатовић.

Како је појаснио, црногорска економија је мала и рањива економија, коју су карактерисали бројни наслијеђени структурни проблеми уз неадекватан модел развоја.

 - Све то је посебно нагласила и криза изазвана пандемијом вируса Цовид-19, али уз исрцпан рад, адекватне и правовремене одлуке Владе Црне Горе смо успјели да током 2021. године буде најбрже растућа економија у Европи -  нагласио је Милатовић 

Како је Милатовић навео, и ову годину обиљежавају нови проблеми узроковани ратним збивањима у Украјини, а негативне последице се већ осјећају и у нашој земљи.

 - Управо су Платформа економског опоравка и Европа сад! најефикаснији механизми којима се у оваквим ситуацијама Влада бори против повећања цијена на глобалном нивоу и угрожавања финансијске стабилности. У циљу очувања животног стандарда ово су два ефикасна механизма којима штитимо грађане, додао је Милатовић. 

Како је појаснио, бенефити ових механизама се темеље на стабилности јавних финансија, одрживој туристичкој понуди, додатној подршци привреде кроз Кредитно-гарантни фонд, подршци иновационом екосистему.

 - Све то чиниће наш економски модел инклузивнијим и отпорнијим на екстерне шокове. Ова Влада је трасирала пут за достојанствен живот и рад, као једини исправан за наше грађане - закључио је Милатовић.

Платформа економског опоравка подржана је у оквиру ЕУ пројекта “Унапређење предузетништва кроз напредну савјетодавну подршку и информационе сервисе” који се спроводи у сарадњи са Европском банком за обнову и развој.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:11