/ - фото: ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ
21/12/2021 u 10:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић сигуран у компромис о буџету

То jе нешто што грађани очекуjу од њих и оваj потез премиjера иде у том правцу, да се кроз разговор с представницима парламентарне већине дође до одговараjућих рjешења, навео jе министар економског развоjа

Министар економског развоjа Jаков Милатовић саопштио jе да jе сигуран да ће доћи до адекватног компромиса о буџету за наредну годину, те да ће он бити усвоjен у парламенту до краjа године у мjери у коjоj jе фискално одржив.

Милатовић jе у емисиjи Линк на Радиjу Црне Горе рекао да вjеруjе да ће посланици одговорно приступити кад jе у питању програм Европа сад и да ће га подржати у парламенту.

"То jе нешто што грађани очекуjу од њих и оваj потез премиjера иде у том правцу, да се кроз разговор с представницима парламентарне већине дође до одговараjућих рjешења", навео jе Милатовић.

Он jе поручио да су бољи животни стандард грађана, конкурентниjа привреда и убрзање европских интеграциjе, клjучни задаци Владе, преноси портал РТЦГ.

"Ми смо jасно на том путу и од тог пута се апсолутно неће одустати", поручио jе Милатовић.

Он jе додао да jе вриjедност предложених амандмана у парламенту око 400 милиона ЕУР и подсjетио да jе Влада предложила буџет са претпоставком дефицита за наредну годину од 3,8 одсто.

"Уз све ове додатне амандмане дефицит би био 12-13 одсто, а то jе сасвим сигурно фискално неодговорно и такав буџет не би смио усвоjен", упозорио jе Милатовић.

На питање у коjем диjелу очекуjе компромисе, Милатовић jе одговорио да би до договора могло доћи у диjелу коjи се тиче пензиjа и дjечjих додатака.

"Не бих желио да говорим док не дође до договора, а све у цилjу постизања фискално одговорног буџета", додао jе Милатовић.

Он jе оптимиста да ће буџет до краjа године бити усвоjен на фискално одговоран начин.

"Наћи ће се политички компромиси коjи неће угрозити одрживост наших jавних финансиjа. Не желим да вjеруjем да ће било ко у парламенту ускратити грађане за све бенефите коjе доноси програм Европа сад", поручио jе Милатовић.

Говорећи о ситуациjи у Комбинату алуминиjума (КАП), Милатовић jе рекао да jе Влада подржала заjеднички став министарстава капиталних инвестициjа и економског развоjа да фабрика смањи производњу у Електролизи на бази технолошког континуитета, како би се умањили трошкови струjе према Електропривреди (ЕПЦГ).

"Jедан друштвено одговоран послодавац би требало да прихвати фер понуду Владе да се риjеши проблем. Са становишта Министарства економског развоjа, ми смо ове године исплатили 4,7 милиона ЕУР за социjални програм за раднике КАП у стечаjе. Jедан дио тих радника jе поново запослен у КАП-у у власништву Унипрома", заклjучио jе Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:51