Из емсије ”Аргументи” (Фото: РТЦГ) / - Из емсије "Аргументи" (Фото: РТЦГ)
11/06/2021 u 21:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Министар Милатовић: Буџет ће бити усвојен највјероватније наредне седмице

Истакао је да је капитални буџет раније био неварномјерно расподијељен, па су неке општине попут Мојковца, Колашина и Цетиња добијале више новца од других, попут Улциња, Плава и Херцег Новог

Вјероватноћа да ће буџет да се усвоји наредне седмице је 95 одсто и то је добар сигнал политичке стабилности, казао је министар економског развоја Јаков Милатовић. Он је, у емисији "Аргументи" на Телевизији Црне Горе, истакао да је важно да покажемо кредибилност у смислу финансијске одрживости.

-Усвајање буџета је сада ствар парламента и посланика. Волио бих да тај буџет финансијски остане одржив јер јако је важно да покажемо кредибилност у смислу финансијске одрживости, и то је важно питање за све који гледају са стране и који су нам у децембру указали повјерење- казао је Милатовић.

Навео је да су сви амандмани на Закон о буџету дио рефлексије политичке стварности, али и дио воље да посланици дају свој печат.

Истакао је да је капитални буџет раније био неварномјерно расподијељен, па су неке општине попут Мојковца, Колашина и Цетиња добијале више новца од других, попут Улциња, Плава и Херцег Новог.

-Важно је да је капитални буџет на истом нивоу као и прошле године, ако и не мало већи. Мислим да страхови по том питању нијесу оправдани-рекао је министар и додао да мјесечно буџетирање није нешто свакодневно, али да није ни неприродно.

Кроз туризам до економских бенефита

Економски бенефити били су видљиви током мајских празника када су у Црну Гору дошли туристи након више од годину дана, оцијенио је министар у "Аргументима".

-Начин на који је новац ушао у Црну Гору од оправка туирзма, а који је био резултат паметних одлука Владе и отварања граница, био је први живац опоравка туристичке активности у земљи, а који је предуслов опоравка економије- рекао је Милатовић.

На питање када ће грађани осјетити побољшање животног стандарда, министар је казао да Влада ради на три ставке по том питању.

Опоравак економије, како је казао, најважнија је ствар која ће утицати на забрињавајућу незапосленост, а Влада кроз субвенције покушава да убрза тај процес, као и активне мјере Завода за запошљавање.

Министар се осврнуо и на покретање авио-компаније "Аир Монтенегро", и истакао да на тај начин туристи уносе новац у нашу земљу.

-То је био велики труд Министарства финансија и Министарства капиталних инвестиција, у сарадњи са менаџемнтом компаније-навео је он и најавио повећање ротација из Тивта и Подгорице, као и успостављање линија са Бањалуком, Лјубљаном, Франкфуртом, Цирихом, Истанбулом...

"Рупа у буџету морала да се закрпи"

Милатовић је казао да је "крвна слика" црногорске економије у тренутку када је влада ступила на дужност застрашујућа.

-Само је пар карипских земаља доживјело већи пад економије од Црне Горе, а који се огледао у паду туризма. Хрватска и Албанија, које су прилично ослоњене на туризам, имале су блажи пад, а та разлика била је условљена политичким одлукама- навео је он у емсисији ТВЦГ.

Поновио је да је пад прихода од туризма условио врло тешку ситуацију у јавним финансијама.

Рупу у буџету је неко морао да закрпи, а Црна Гора је и у кризу ушла са високим јавним дугом од неких 80 процената. Наш јавни дуг на крају 2020. био је на неких 90 процената."

Министар је истакао да је Црна Гора по неједнакости дохотка прошле године била друга у Европи, послије Бугарске.

-Наш претходни буџет је био нетранспарентан, било је потребно да грађани тачно знају гдје се троши новац, и ми смо кренули у снажну реформу буџета-казао је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:24