/ - са састанка
24/01/2022 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: За достојанствен живот и рад, инклузивни економски модел и конкурентнију економију

Платформа економског опоравка представљена међународној заједници

Платформа економског опоравка до 2026. године, чији нацрт је представљен међународној заједници и представницима партнера из Свјетске банке, ЕБРД, УНДП, УН и ЕУ делегације подразумијева континуиране мјере подршке за стварање конкуретније економије која ће обезбиједити достојанствен живот и рад сваког грађанина Црне Горе. 

 - За изналажење рјешења за тешку друштвено-економску ситуацију биле су неопходне одлучне активности свих кључних актера друштва који су кроз анализу узрока тренутне ситуације предложили конкретне мјере за наставак снажног опоравка уздрманог економског система Црне Горе- саопштио је министар економског развоја Јаков Милатовић приликом представљања Платформе и додао да је Влада Црне Горе током шетомјесечног процеса израде била отворена за све предлоге и сугестије.

- Одржива економија је она економија која је конкурентна, са којом се добро управља, која је добро повезана, зелена, инклузивна и отпорна на екстерне шокове. Такав модел који гарантује добре резултате градимо и у Црној Гори- казао је министар, „Док постојећи економски модел није могао дати одговоре нити понудити рјешења за бројне хроничне проблеме.“

Милатовић је објаснио да  је потреба за израдом цјеловите Платформе произашла из процјене Владе Црне Горе о затеченим и нагомиланим проблемима које је немогуће ријешити без дубљих промјена које ће довести до економског развоја и сигурног  и стабилног раста економске активности Црне Горе.

Милатовић је казао да су већ видљиви и очигледни бројни резултати које је Влада Црне Горе забиљежила за годину дана: „Остварен је потпуни оправак БДП-а. Након веома тешке 2020. године и пада економске активности од 15.3%, у 2021. години економија је доживјела значајан опоравак и то на нивоу од 14.3%“, објаснио је министар.

Говорећи о даљим постигнутим резултатима, Милатовић је истакао да је дефицит буџета од 10.2% смањен на испод 3%, а јавни дуг, по први пут након дуже времена смањен и то у бруто износу са 103% на 85%,  а у нето износу чак 76% БДП. Такође, завршена је успјешна емисија обвезница која је спријечила банкрот државе, хеџинг кинеског кредита којим је до сада уштеђено између 9 и 10 милиона еура, а десио се и највећи опоравак туризма у Европи са приходима на нивоу од 750 милиона еура.

Надаље, смањени су непродуктивни расходи у буџету, а програмом Европа сад! повећана је минимална зарада на 450 еура и већ од 1. фебруара он ће дати своје прве успјешне и велике резултате.

- Резултати најбоље говоре, па је потпуно природно наставити активности за економски развој и у наредном периоду. С тим у вези, Платформа економског опоравка ставља грађане Црне Горе на прво мјесто, и темељи се на принципима макроекономске стабилности, снажних и одрживих јавних финансија, одрживе социјалне политике, смањења незапослености, владавине права и нулте толеранције на корупцију, одрживе туристичке понуде, иновација, дигитализације и зелене економије, привлачење страних инвеститора чиме ће се наш економски модел учинити инклузивним, наша економија конкурентнијом, а грађанима Црне Горе створиће се услови за достојанствен живот и рад- закључио је министар Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:11