Монтенегроберза ЦГ / Фото: Дан
30/10/2021 u 14:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милионски промет због продаjе државних обвезница

Промет jе значаjно увећан jер jе у понедjељак на Монтенегроберзи продато државних обвезница у укупном износу од око пет милиона еура

Пад индекса и милионски промет због продаjе државних обвезница обиљежили су седмицу на Монтенегроберзи у коjоj jе наjављено да Влада спрема измjене Закона о акцизама, како би интервенсала усљед значаjниjег повећања циjене горива, због поскупљења на међународном тржишту.

Показатељ вриjедности десет наjбољих компаниjа MNSE10 пао jе 1,8 одсто на 777,23 поена, а MONEX jедан одсто на 11.244,66 бодова.

Промет, реализован кроз 20 трансакциjа, износио jе 5,28 милиона еура и био jе 32 пута већи од прошлоседмичног.

Промет jе значаjно увећан jер jе у понедjељак на Монтенегроберзи продато државних обвезница у укупном износу од око пет милиона еура.

Министарство финансиjа и социjалног старања саопштило jе ове седмице да спрема предлог измjена Закона о акцизама, како би се обезбиjедило да Влада може одмах да интервенише усљед значаjниjег повећања циjене горива, због поскупљења енергената на међународном тржишту.

Из Министарства, на чиjем челу jе Милоjко Спаjић, обjаснили су да би предвиђене промjене подразумиjевале да Влада, када дође до значаjниjег повећања циjена на минерална уља на свjетском тржишту, може да донесе одлуку о умањењу износа акциза до одређеног нивоа на безоловни бензин и гасна уља на период од мjесец.

Одлука Владе би могла да се пролонгира дуже од мjесец, уколико буде потребе, а то ће зависити од кретања циjене горива.

Пале су дионице Вектре Бока 63 одсто на 2,3 цента, Друштва за менаџмент послове и управљање некретнинама МИГ 13 одсто на 2,2, Порт од Адрие десет одсто на 11,7 и Зетатранса 5,3 одсто на 90 центи.

Губио jе и Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС) 7,4 одсто на 85 центи.

Ове седмице jе на ванредноj Скупштини акционара те електроенергетске компаниjе одлучено да се акционарима расподиjели дивиденда у бруто износу од 7,48 милиона еура.

- Бруто вриjедност дивиденде по отплаћеноj акциjи износи 5,13 центи, а нето вриjедност, након одбитка пореза на добит, по отплаћеноj акциjи износиће мало више од четири цента, или 4,67 центи -, саопштено jе из ЦГЕС-а.

Дионичари су данас jедногласно усвоjили предлог одлуке да се прошлогодишња нето добит компаниjе, у износу од 12,46 милиона еура, распореди на начин што ће се 60 одсто или 7,48 милиона исплатити као бруто износ дивиденде акционарима, док ће се 40 одсто односно 4,98 милиона еура распоредити као нераспоређена добит и кумулирати са добити из претходних година.

Поjефтинила jе и дионица Електропривреде 6,25 одсто на три еура.

Добиjале су донице Улцињске ривjере 11 одсто на три еура, Пословно логистичког центра Морача 9,4 одсто на 3,5 еура и Плантажа незнатно на 12,1 цент.

Ове седмице jе Одбор директора Плантажа на сjедници разриjешио Мирослава Вуковића са функциjе извршног директора компаниjе и за вршиоца дужности изабро Зорана Миладиновића.

- Свих шест чланова представника државног капитала гласали су за смjену Вуковића са мjеста извршног директора - наводи се у саопштењу.

Миладиновић jе у компаниjи запослен од 1991. године, наjприjе на пословима технолога, а потом и главног технолога у сектору виноградарско-воћарске производње.

Акциjа Црногорског Телекома остала jе непромиjењена на 1,19 еура.

Из те телекомуникационе компаниjе jе саопштено да jе њена нето добит за првих девет мjесеци ове године износила 3,8 милиона еура, што jе раст од 110 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

- Трећи квартал у пословању Телекома обиљежили су и добри резултати у сектору велепродаjе, на коjе jе утицала добра туристичка сезона у Црноj Гори, као и значаjан раст у мобилном и фиксном сегменту -, наводи се у саопштењу.

Телеком jе септембар ове године завршио са растом прихода од 3,7 одсто, коjи су на краjу трећег квартала износили 56,6 милиона еура.

- Раст прихода условљен jе добрим резултатима у сектору велепродаjе током туристичке сезоне, као и растом у ИЦТ сегменту и фиксним и мобилним сервисима -, обjаснили су из компаниjе.

Од вjести из телекомуникационог сектора издваjа се и да jе ППФ Телецом Гроуп обjавила продаjу 100 одсто удjела Теленор Црна Гора мађарскоj компаниjи 4иГ Нyрт.

Из ППФ Телецом Гроуп-а саопштено jе да су се стране сагласиле да не откриваjу циjену трансакциjе, коjа подлиjеже уобичаjеном одобрењу надлежног регулаторног тиjела у Црноj Гори. Завршетак тог процеса очекуjе се до краjа године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:35