Мило Ђукановић / - Мило Ђукановић
16/09/2021 u 11:34 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милова фирма без милионске хипотеке

По катастарским подацима који се односе на плац од 20.000 квадрата у Будви, чији је власник Глобал Монтенегро, више нема терета који се тичу милионских дугова

Према подацима Управе за катастар и државну имовину више нема милионске хипотеке уписане над имовином компаније Глобал Монтенегро, чији је оснивач црногорски предсједник Мило Ђукановић. Његов партнер у овој фирми је Вук Рајковић. По катастарским подацима који се односе на плац од 20.000 квадрата у Будви, чији је власник Глобал Монтенегро, више нема терета који се тичу милионских дугова. Једини терет је спор о власништву над мањим дијелом парцеле који се води пред Основним судом на Цетињу.

Раније је била уписана хипотека на износ од чак 12,4 милиона еура. Подаци о том терету били су и у Централној банци и катастару. На листи ЦБЦГ, као и у Централном регистру привредних субјеката, пише да је то урађено "рјешењем јавног извршитеља Александра Бошковића од 9. септембра 2016. године и рјешењем јавног извршитеља Александре Томковић Вукославчевић од 8. новембра 2016. године. Тим рјешењима је "одређено извршење уписом, пљенидбом, процјеном и продајом удјела Вука Рајковића".

Како је и раније објављивано, у катастру је као терет над 20 хиљада квадрата у Будви у подножју брда Кошљун уписано пет милиона еура које је Ђукановићева фирма узела код бивше Хипо Алпе Адрија банке (ХААБ). То потраживање је прије неколико година преузела фирма ХолдКо Ист. Без сагласности ХолдКо Ист фирми Глобал Монтенегро је забрањено располагање том имовином.

image

Подаци из катастра о имовини Глобал Монтенегро

Подаци из катастра о имовини Глобал Монтенегро -Подаци из катастра о имовини Глобал Монтенегро

Фирма Глобал Монтенегро је прије 13 година узела кредит од Хипо банке, а банка је потраживање пренијела на своју факторинг компанију Хета, а касније се појавила фирма ХолдКо Ист.

Фирма чији је оснивач Ђукановић купила је земљишни комплекс у Будви крајем фебруара 2007. године. Ђукановић је у неколико наврата објашњавао да је фирма новац за куповину атрактивног комплекса обезбиједила захваљујући кредиту од пет милиона еура који је подигао код Хипо банке. План је био да се на овој парцели гради луксузан туристички комплекс.

Кредит је узет у фебруару 2008. године, а годину касније анексом уговор био је "премјештен" код "Хипо Алпе Адриа Банк Девелопмент". Банка је свих претходних година имала уписану хипотеку над земљишном парцелом у Будви, што као банка, што преко факторинг компанија. Ипак, према најновијим катастарским подацима, хипотеке више нема, па самим тим ни терета због милионског дуга.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:36