Новац, илустрација / - NOVI.BA
13/09/2021 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Минимална зарада да буде бар 60% просjечне зараде

Износ минималне зараде повећан jе са 193 на 222 еура у jулу 2019, а одлука о повећању на 250 еура усвоjена jе у маjу ове године и важиће од 1. октобра

Минимална зарада у Црноj Гори jе 222 еура и од сљедећег мjесеца требало би да буде повећана на 250. Како jе бити на минималцу наjбоље знаjу они коjи су то искусили. Униjа синдиката бори се да износи макар 60 одсто просjечне зараде у држави.

Диjана Савурдић ради дуже од 20 година. Но, папири показуjу другачиjе.

– Стажа имам десет година, а радим неких 25 година – прича за ТВЦГ, јавља портал РТЦГ.

На све то, проблем jе и што jе годинама примала минималну зараду.

– Осjећаj jе ружан, не можете да уземете кредит, одете у банку и они вам кажу да морате имати 180 еура за личне трошкове, а све што имате преко тога jе 40 еура, с тим ништа не можете завршити – наводи Савурдић.

У сличноj ситуациjи су многи радници. Према посљедњим збирним подацима Управе прихода и царина, и то за маj, у Црноj Гори нешто више од 14.000 радника прима минималац.

– Наглашавам да се ова броjка миjења из дана у дан, имаjући у виду да велики броj послодаваца касни са подношењем образаца – казала jе Милица Вулетић из Управе прихода и царина. 

Од октобра минимална зарада износиће 250 еура. Из Униjе слободних синдиката наjављуjу инициjативу Социjалном савjету да минималац буде повећан на 300 или 315 еура већ од 1. jануара.

– Ако имамо у виду да jе 23,6 одсто становништва на рубу сиромаштва, да минимална потрошачка корпа износи 657 еура, ниjе тешко закључити да jе неопходно да минимална зарада буде барем 60% просjечне зараде у Црноj Гори– наводи Ихана Михаjловић (УССЦГ).

Саговорница с почетка приче тврди да послодавци користе тешку економску ситуациjу у земљи.

– Закон га обавезуjе на минималац, то се увиjек исплати, а све преко тога - jа кажем - колико си послушан толико добиjеш плату преко минималца – каже Савурдић.

Из Управе прихода и царина кажу да чак и када инспектори дођу у контролу пословања, не наилазе на подршку запослених, jер се врло често дешава да, због разних околности, сам запослени не сарађуjе са инспекторима приликом инспекциjског надзора, па су самим тим могућности санкционисања послодаваца мале.

Износ минималне зараде повећан jе са 193 на 222 еура у jулу 2019, а одлука о повећању на 250 еура усвоjена jе у маjу ове године и важиће од 1. октобра. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:24