Држава, како истуче Стијовић, за сада, не зна са колико пољопривредног необрађеног земљишта располаже, (Фото: гов. ме)
25/07/2021 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Стијовић: Увоз неконтролисан и зависи од трговинских ланаца

Да би се производило довољно хране треба обезбиједити и земљиште. Држава, како истуче, за сада, не зна са колико пољопривредног необрађеног земљишта располаже

Туристичка сезона је вријеме када се више увози хране, али се и више прода домаћих пољопривредних производа. Увоз је прилично неконтролисан и зависи од трговинских ланаца, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић у емисији Радија Црне Горе "Недјељом о селу и пољопривреди", преноси портал РТЦГ.

-Поређења ради у 2019. години увезено је више од пет стотина милиона еура хране и то је наша стварност. Када је туристичка сезона бројке драстично расту, али се, с друге стране, повећа и продаја свих домаћих пољопривредних производа. Ове сезоне добро је родио кромпир, као и лубеница и повећан је извоз и нема потешкоћа, када је ријеч о вишку. Очекујемо вишак у производњи парадајза, јер наши пољопривредници, када осјете добар пласман, енормно повећају производњу, па идуће сезоне када наступи тежак период за продају траже помоћ ресорног министарства- објашњава Стијовић.

Да би се производило довољно хране треба обезбиједити и земљиште. Држава, како истуче, за сада, не зна са колико пољопривредног необрађеног земљишта располаже.

-У процедури смо са израдом програма који би требало да обухвати све те површине, јер су неке парцеле зарасле, док друге нијесу обрадиве. Хиљаде хектара су ливаде, а ове године због суше биће и несташице кабасте сточне хране- појашњава Стијовић.

Брзо ће и јесен када треба обезбиједити сигуран откуп тржних вишкова јагњади. Министар Стијовић каже да се састао са представницима удружења пензионера и да је договорен откуп од 13.650 комада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:06