Програм за запошљавње младих / - фото: МЕК
23/12/2021 u 14:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство економског развоја: Програмом за запошљавање младих улажемо у будућност Црне Горе

Програмом ће се обезбиjедити већа усклађеност између образовања и тржишта рада кроз међуинституционалну сарадњу, унаприjедиће се актуелни и креирати нови програми, саопштили су из Министарства

Влада Црне Горе jе, на данашњоj сjедници, утврдила Програм подршке за запошљавање младих у 2022. години. Поред Програма Евопа сад! чиjи jе циљ задржавање младих у Црноj Гори, креирамо мjере подршке за запошљавање коjе ће им дониjети прилику да уче, усавршаваjу се и нађу посао у своjоj земљи, саопштено је из Министарства економског развоја.

Препознаjући младе као наш наjвећи ресурс, те да jе запошљавање кључни механизам за успjешну интеграциjу младих у друштво и да jе уско повезано са другим аспектима живота, Министарство економског развоjа креирало jе Мjере за младе: Програм подршке за запошљавање младих.

У оквиру напора на усклађивању односа понуде и тражње на тржишту рада наведени програм има за циљ да кроз повећање знања, вjештина и компетенциjа, кључних вjештина и компетенциjа, утиче на запошљивости и запошљавања младих, посебно лица коjа су у неповољном положаjу на тржишту рада, казали су из Министарства.

Програм се темељи на пет мjера коjе ће доприниjети стварању предуслова за ублажавање негативних посљедица изазваних пролонгираним запошљавањем младих, и ориjентисан jе на постизање фер и инклузивног друштва, пуног могућности, уз наглашавање важности принципа о активноj подршци запошљавању. Њиме ће се обезбиjедити већа усклађеност између образовања и тржишта рада кроз међуинституционалну сарадњу, унаприjедиће се актуелни и креирати нови програми и законска рjешења,  уз посебно осмишљене мjере за младе са инвалидитетом. Такође, Програмом се планира jачање институционалних капацитета за борбу против сиве економиjе, као и jачање апсорпционе моћи корисника ЕУ помоћи у области пољопривреде.

Посебно jе, како су казали, важно нагласити да оваj Програм представља претечу увођењу програма „Гаранциjа за младе“ у Црноj Гори, коjи државе чланице ЕУ скоро децениjу успjешно спроводе како би подржале неометан прелазак младих из свиjета образовања или из незапослености у свиjет рада. Црна Гора се на увођење „Гаранциjа за младе“ обавезала на Министарском састанку 8. jула 2021. године, а на темељу Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан из октобра 2020. године.

Програмом подршке за запошљавање младих системски ће се унаприjедити положаj њихов кроз обезбjеђење могућности за учење и пружање активне подршке за повећање њихове запошљивости и запошљавања, као дио ширих напора на подстицању одрживог економског раста, достоjанственог рада и инклузивног друштва пуног могућности, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:04