Туризам ће бити усклађен са јавним интересом / - LAZAR RUZIC
22/07/2021 u 19:37 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство економског развоја: Туризам ће се развијати у складу са интересима становништва, туриста и очувања природних ресурса

Како су истакли представници Министарства економског развоjа, инсистираће се на креирању Стратегиjе коjа ће бити базирана искључиво на реалним тржишним законитостима уз постоjање Акционог плана коjи ће бити смjерница у имплементациjи

Министарство економског развоjа иницирало jе израду Стратегиjе коjа ће бити базирана на реалним тржишним околностима, имаjући у виду анализе стања у туризму, поручено је са данашњег састанка Радне групе за израду нове стратегије туризма 2021-2025. године.

Састанком jе предсjедавала Александра Гардашевић- Славуљица, в.д. генералне директорице за развоjне политике у туризму, а присустовали су представници ресорних министарстава, међународних организациjа, НВО-а, Националне туристичке организациjе, Академске туристичке заjеднице и Удружења туристичких агенциjа.

Током састанка представљена jе Анализа стања у области политике развоjа туризма, коjа чини почетну фазу и основ процеса планирања будућих стратешких праваца развоjа туризма. Поред наведеног, представљен jе и Динамички план у коjем су дефинисане даље смjернице и реални рокови израде Стратегиjе.

Како су истакли представници Министарства економског развоjа, инсистираће се на креирању Стратегиjе коjа ће бити базирана искључиво на реалним тржишним законитостима уз постоjање Акционог плана коjи ће бити смjерница у имплементациjи.

– Стратегиjа развоjа туризма Црне Горе 2021-2025. године са Акционим планом, представљаће кровни стратешки документ, коjи ће дефинисати визиjу даљег развоjа туризма, водећи рачуна о начелима одрживости, развоjним потребама и потенциjалима туризма у Црноj Гори. С обзиром да jе туризам тиjесно повезан са осталим секторима, циљ Министарства економског развоjа jе да Стратегиjа буде кохерентна са jавним политикама осталих сектора jер ће на таj начин представљати упориште за обухват и даљу конкретизациjу питања и мjера, коjе се односе на сектор туризма у изради националних програма – истичу из Министарства.

Из ресора министра Јакова Милатовића даље наводе, да је на претходном састанку усаглашен став да би црногорски туризам требало да се развиjа стратешки у складу са економским циљевима, уз поштовање принципа одрживости и очувања природних ресурса, као и интереса,  како локалног становништва тако и туриста. Наиме, будући развоj туризма треба да буде усмjерен у правцу развоjа Црне Горе као одговорне, атрактивне, цjелогодишње и jединствене туристичке дестинациjе, са повезаном и диверзификованом труистичком понудом.

– У наредном периоду интезивно ће се радити на припреми документа у складу са Методологиjом развиjања политика, израде и праћења спровођења стратешких докумената дефинисаног од стране Генералног секретариjата Владе Црне Горе. Поред наведеног, посебан сегмент Стратегиjе ће се односити на управљање дестинациjом током кризних ситуациjа и опоравак црногорског туризма од утицаjа пандемиjе вирусом ковид-19. Сектор туризма, као изузетно „рањива” дjелатност на непредвидиве околности каква jе пандемиjа ковид-19, претрпио jе огромне губитке у пословању због драстичних промjена како на страни понуде тако и на страни потражње – наводе из овог Министарства.

Министарство економског развоjа jе у складу са Законом о стратешкоj процjени утицаjа на животну средину покренуло поступак доношења Одлуке о потреби израде Извjештаjа о стратешкоj процjени утицаjа на животну средину за Стратегиjу развоjа туризма Црне Горе 2021-2025. године са Акционим планом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:37