Ministarstvo energetike i rudarstva / - FOTO: MINA
10/07/2024 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo energetike traži raskid ugovora sa kompanijama sa američke crne liste

U svijetlu medijskih navoda o tome da pojedine kompanije iz energetskog sektora posluju sa privrednim društvima koja se dovode u vezu sa "crnom listom" Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstvo energetike i rudarstva uputilo je dopis nadležnim resorima za davanje smjernica i mišljenja za postupanje u ovakvim situacijama, saopšteno je iz tog resora.

Kako navode, iako Ministarstvo energetike i rudarstva podržava sve poteze kompanija koje vode tržišnom poslovanju, regionalnom pozicioniranju i jačanju konkurentnosti, sa druge strane neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje spoljnopolitičke prioritete.

- S tim u vezi, Ministarstvo je već uputilo dopis EPCG Solar gradnji da u svijetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom listom. Takođe, Ministarstvo će preko predstavnika države u Odboru direktora, kao i na redovnim konsultacijama koje se održavaju sa energetskim subjektima, tražiti od njih da se ponašaju u skladu sa tim smjernicama, kako se ovakve dileme i potezi ne bi događali u budućnost, kažu u saopštenju.

Kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kako ističu, posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te Ministarstvo energetike i rudarstva iz tog razloga nije obaviješteno o ovom pitanju, već je o njemu saznalo iz medija.

- EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom. Naprotiv, podsjećamo da je Solar gradnja prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da  je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti Kaldera Company i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS.  Sjedište SIEMENS- a je u Njemačkoj, zaključuju u saopštenju.

Podsjetimo, Slobodna Evropa objavila je prije dva dana da crnogorske državne kompanije sarađuju sa firmama iz Bosne i Hercegovine (BiH), kojima su u junu uvedene sankcije Sjedinjenih Država zbog povezanosti sa porodicom predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika. Prije objavljivanja ‘crne liste‘ SAD, ugovore su imale potpisane najmanje dvije državne kompanije iz oblasti energetike - "EPCG Solar gradnja" i "Crnogorski elektrodistributivni sistem" (CEDIS).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jul 2024 17:26