Милојко Спајић / - BOJANA CUPIC
28/12/2021 u 10:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство финансија: „Европа сад“ предвиђа раст зарада и судиjама и тужиоцима

Предложена измjена Закона о зарадама запослених у jавном сектору ни у jедноj мjери ниjе усмjерена само на судиjе и тужиоце, већ искључиво за циљ има постизање веће jеднакости у зарадама у jавном сектору, што jе и захтjев синдиката већ низ година, наводе из Спајићевог ресора

Програмом „Европа сад“ обезбjеђуjе се раст зарада свих запослених у Црноj Гори, па тако и судиjа и тужилаца. Увођењем ниже вриjедности обрачунске вриjедности коефициjента, што jе интенциjа измjена Закона о зарадама у jавном сектору само се ограничава раст нето зарада за запослене из групе послова А, Б и Ц коjи остваруjу наjвеће зараде, с обзиром да су коефициjенти за обрачун основне зараде за звања из ових категориjа наjвећи коефициjенти утврђени законом, наводи се у саопштењу Министарство финансија и социјалног старања на чијем је челу Милојко Спајић.

- Предложеним смањењем обрачунске вриjедности коефициjента жели се утицати на већу jеднакост зарада запослених у jавном сектору, односно уjедначавање зарада између запослених из категориjе Д и категориjа А, Б и Ц. Напомињемо да се у категориjама звања А, Б и Ц не утврђуjу коефициjенти само за судиjе и тужиоце већ и за: посланике, чланове Владе, директоре и помоћнике управа, секретаре министарстава, генералне директоре у министарствима и др. Дакле, предложена измjена Закона о зарадама запослених у jавном сектору ни у jедноj мjери ниjе усмjерена само на судиjе и тужиоце, већ искључиво за циљ има постизање веће jеднакости у зарадама у jавном сектору, што jе и захтjев синдиката већ низ година. Уколико би обрачунска вриjедност коефициjента остала иста за све категориjе запослених, запосленима из категориjе А, Б и Ц примjеном пореске реформе дошло би до повећања нето зараде у износу од око 200 еура. Наjављеним измjенама Закона планирано jе да се наведеноj категориjи запослених нето зарада увећа за око 70 еура, што jе такође увећање зараде - наводи се у саопштењу.

Истичу да ниjесу тачни наводи да обрачунска вриjедност коефициjента може бити само jедна, што потврђуjе Одлука о обрачунскоj вриjедности коефициjента за запослене у jавном сектору за 2020. годину ("Службени лист Црне Горе", бр. 037/20 од 24.4.2020).

- Том одлуком су биле утврђене двиjе обрачунске вриjедности коефициjент, и то 90 еура за запослене из категориjе Д и 45 еура за запослене из категориjе А и Б за маj и jун 2020. године. Инициjатива за покретање поступка за оцjену уставности и законитости управо овог члана Одлуке предата jе Уставном суду, коjи jе одлуком U-II бр: 26/20 исту одбацио.

Дакле, у тренутном и у предложеном законском рjешењу не миjења се одредба коjом Влада, након обављених преговора са представницима репрезентативних синдиката, утврђуjе обрачунску вриjедност коефициjента већ се само прецизира ова норма у циљу избjегавања непрецизних тумачења. Ово указуjе и на транспарентниjи поступак коjи се желио постићи, да се у скупштинскоj процедури расправља о овим питањима - наводи министарство.

Сходно садашњем члану 12 Закону о зарадама запослених у jавном сектору прописано jе да: "Основна зарада запосленог за пуно радно вриjеме и стандардни радни учинак утврђуjе се множењем коефициjента предвиђеног за групе и подгрупе у коjе jе распоређено његово звање са обрачунском вриjедношћу коефициjента коjу утврђуjе Влада Црне Горе. Обрачунску вриjедност коефициjента предлаже Влади орган државне управе надлежан за послове буџета, након обављених преговора са представницима репрезентативних синдиката".

- Такође, тумачи се да се измjеном члана 12 укида jединствена вриjедност обрачунског коефициjента за сва лица на коjа се предметни пропис примjењуjе и уводи дискреционо овлашћење Владе да може сходно своjоj вољи правити разлику између лица коjа имаjу различите коефициjенте сложености посла, што ниjе тачно. Напомињемо да су до почетка примjене Закона о зарадама запослених у jавном сектору (16. марта 2016. године) на снази биле одлуке о утврђивању вриjедности коефициjента за обрачун фиксног диjела зараде носилаца правосудних и уставносудских функциjа и државне и jавне функционере обрачунска вриjедност коефициjента jе износила 110 еура, док jе за државне службенике износила 90 еура - наводе из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:55