Дио буџетске потрошње и даље тајан / -SKRINSHOT
30/06/2021 u 08:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство финансија крије колико је новца тајно потрошено

У априлу су тајним означене трансакције у ресорима Министарства финансија, Агенције за националну безбједност, Министарства унутрашњих послова и Управе полиције. Проблематично је што се не зна колики је износ тајних трансакција

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС), на чијем челу је Милојко Спајић, доставило је након више од шест мјесеци податке о буџетској потрошњи од децембра до маја. Ти подаци садрже по датумима исплате за сваку од потрошачких јединица, с тим што и даље има трансакција које су тајне. Осим што су тајне трансакције затамњене, затамњен је и коначан износ потрошње за тај мјесец, па се не може ни утврдити колики је износ трансакција које су проглашене тајним.

Спајић је податке доставио Мрежи за афирмацију невладиног сектора (МАНС), која је сву документацију објавила на Твитеру. Документација која је на више хиљада страница, показује да су у априлу тајним означене трансакције у ресорима Министарства финансија, Агенције за националну безбједност, Министарства унутрашњих послова и Управе полиције.

Када су у питању затамњени подаци који су исплаћени са позиције Министарства финансија, Спајић је казао да је тај ресор скинуо ознаку тајности, али да би те трансакције биле видљиве мораће и други ресори на које се односе трансакције да скину ту ознаку.

Директор Истраживачког центра МАНС-а Дејан Миловац је казао да је МФСС након више од пола године и јавне критике одговорило на њихов захтјев за слободан приступ информацијама које су се односиле на буџетску потрошњу за период након избора нове Владе.

– МАНС је податке о потрошњи из jануара добио тек данас. То jе представљало озбиљно кршење Закона о слободном приступу информациjама због чега се МАНС и жалио надлежноj Агенциjи за СПИ, али jе МФСС игнорисало и одлуке те институциjе. Иако поздрављамо одлуку министра Спаjића да након jавне критике од стране МАНС-а промптно дозволи приступ информациjама, надамо се да овакав однос према СПИ закону неће постати пракса, односно да на наредне податке о потрошњи нећемо чекати jош шест мjесеци – изјавио је Миловац за "Дан".

Од јула ће редовно објављивати податке

Спајић је на Твитеру најавио и да ће сви подаци о државној потрошњи бити мјесечно објављивани од јула. Миловац је поздравио такав предлог Спајића и додао да МАНС годинама заговара проактивно објављивање информација од јавног интереса као одличан модел коjи обезбjеђуjе максималну транспарентност рада државних институциjа и грађанима и свима коjи су заинтересовани обезбjеђуjе важан алат за грађанску контролу рада власти.

Истакао је да подаци о потрошњи новца за првих шест мјесеци Владе показују да се и даље одређена количина података о јавним финансијама проглашава за тајну, па тако изостаје комплетна слика о томе како је трошен новац пореских обвезника.

– Док, са jедне стране, постоjе врсте података коjе због своjе природе (национална безбjедност и слично) мораjу остати под ознаком таjно, у подацима коjи су нам достављени и даље постоjе трансакциjе за коjе ниjе до краjа jасно због чега су проглашење за таjне. МФСС истина нема мандат да скида ознаку таjности података о потрошњи других буџетских корисника, али у подацима коjе смо добили за прву половину ове године постоjе исплате и са буџетских позициjа самог МФСС за коjе ниjе jасно због чега су означене као таjне. Тако су сакривени подаци не само коме jе извршена исплата и са коjом сврхом већ и износи коjи су исплаћени, што jе потпуно неприхватљиво. Нажалост, овакву одлуку ниjе пратио обавезан тест штетности, или он макар ниjе достављен МАНС-у, па не знамо на основу чега jе МФСС оциjенило да постоjи неки интерес коjи jе већи од интереса и права jавности да зна како се троши новац из буџета. Нажалост, то jе пракса са коjом се мора направити дефинитивни раскид уколико заиста желимо да државне финансиjе буду jавне у правом смислу те риjечи. Овакво поступање свакако ниjе корак у том правцу – закључио је Миловац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:44