/ - SRDJA BOLJEVIC
01/08/2021 u 12:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство финансија обезбјеђује додатне количине уља за кориснике материјалног обезбјеђења и пензионере

Jош jедна мjера коjу jе Влада дониjела jе ограничење малопродаjне циjене пшеничног биjелог хљеба, чиме jе заустављен раст циjена ове наjважниjе животне намирнице

Влада Црне Горе и надлежна министарства дjелуjу континуитано у оквирима коjи им стоjе на располагању на настала поскупљења цjена основних животних намирница. Поред проjекта Социjални бон и ограничења цjене хљеба предложена jе и расподjела 64. 000 литара jестивог уља, саопштили су из Министарства финансија.

Министарство финансиjа и социjалног старања након анализе дониjело jе одлуку да се уље додиjели двиjема групама: корисницима материjалног обезбjеђења, 8.164 корисника и пензионерима са наjнижом пензиjом, 16.343 корисника.

Сваки корисник добиће 3 литра уља, те ће МФСС у те сврхе обезбjедити додатне количине.

Подсjећамо, на предлог Министарства економског развоjа, Влада jе опредиjелила 64. 000 литара уља, коjе jе набављено истовремено са пшеницом из увоза и уписано као државна имовина, за помоћ наjугрожениjем становништву имаjући у виду тенденциjу раста увозних циjена овог производа. Jош jедна мjера коjу jе Влада дониjела jе ограничење малопродаjне циjене пшеничног биjелог хљеба, чиме jе заустављен раст циjена ове наjважниjе животне намирнице. Максимална циjена пшеничног биjелог хљеба грамаже од 500г до 600г jе 50 центи по комаду, одностно 40 центи за хљеб грамаже од 300г до 400г.

Поред додjеле уља и ограничења цjене хљеба, Министарство финансиjа и социjалног старања покренуло jе проjекат “Социjални бон” у оквиру коjег ће грађани у стању социjалне потребе моћи да добиjу социjалне бонове за куповину у трговинама изабраним на jавном позиву. Оваj бон jе намиjењен грађанима у стању социjалне потребе коjи ће у вриjедности од 30, 50 и 100 еура моћи да у маркету коjи изаберу, купе намирнице у тоj вриjедности. Са маркетима одабраним кроз Jавни позив уговори ће бити потписани у току наредне седмице, а при том и обjављени додатни попусти коjе ће маркети пружити корисницима социjалних бонова.

Влада Црне Горе jе од самог уласка у мандат, повећање животног стандарда грађана видjела као jедан од кључних приоритета.

Пораст циjена прехрамбених производа евидентан jе на глобалном нивоу, а као посљедица тога поjедине категориjе намирница биљеже двоцифрен, па чак и троцифрен процентуални раст у односу на прошлу годину. 

На раст циjена утицали су многоброjни фактори коjи су узроковани пандемиjом, услиjед чега jе дошло до повећања циjене транспорта, али и раста циjена неопходних репроматериjала. Влада, као и надлежна министарства прикупљаjу податке и анализираjу марже у трговини како би имали свобухватан увид у све факторе коjи утичу на формирање циjене основних животних намирница и у складу са тим ефикасно наставили да диjелуjу на стабилизациjу циjена, закључено је из Министарства финансија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:47