/ Милојко Спајић - Министар МФСС
28/12/2021 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Министарство финансија: Здравствена заштита загарантована

Програм „Европа сад“ подразумијева систем у којем су сви грађани једнаки у коришћењу здравствене заштите

У односу на данашње јавне наводе да Предлог закона о измјенама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање „није у складу са Уставом Црне Горе”, Министарство финансија објављује:

" Предложено законско рјешење је у потпуности у сагласности са Уставом Црне Горе јер предвиђа да ће држава преузети финансирање за здравствено осигурање, након што ће доприноси за здравствено осигурање бити укинути од 1. јануара 2022. године. Законодавни одбор Скупштине Црне Горе је разматрао и оцијенио да је предложени закон у складу са Уставом и правним системом (https://zakoni.skupstina.me/zakoni/web/dokumenta/zakoni-i-drugi-akti/337/2699-15477-19-6-21-9-2.pdf).

Предложеним законским рјешењем жели се смањити пореско оптерећење на рад за послодавце, да би се на тај начин створили адекватни услови за раст зарада запослених, без укидања права на здравствену заштиту које је јасно дефинисано одредбама члана 69 став 1 Устава Црне Горе („Службени лист Црне Горе”, бр. 1/07, 38/13). Право на здравствену заштиту је, сходно Уставу, загарантовано свима и не зависи од тога да ли одређено лице плаћа доприносе или не. Из наведеног произилази да је Уставом свима загарантована здравствена заштита. Дакле, држава свима из буџета обезбјеђује здравствену заштиту у обиму пакета прописаног законом. У конкретном случају, измјенама предложеном законског рјешења, као и измјенама Закона о обавезном здравственом осигурању мијења се само извор финансирања, гдје држава преузима финансирање, док се ни у којем случају не укида право на здравствену заштиту, већ ће корисници имати исти обим права као и досад.

Програм „Европа сад“ подразумијева систем у којем су сви грађани једнаки у коришћењу здравствене заштите и који се финансира из државног буџета. На овај начин се цјелокупна здравствена заштита финансира из пореских средстава, чиме се жели обезбиједити универзално доступна здравствена заштита за сваког грађанина, што је у складу са чланом 1 Устава према којем је Црна Гора држава социјалне правде", наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:57