/ Александар Стијовић 
05/11/2021 u 20:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство подржава развој пољопривредне производње у Шавнику, а не отуђивање државних аутомобила

Један од приоритета Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, како наводе, јесте јачање сектора сточарства

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде помаже свим произвођачима у складу са законом, без дискриминације, политизације и злоупотребе проблема са којима се пољопривредници суочавају, наведено је у реаговању.

- Пољопривредни произвођачи у Шавнику за нас представљају равноправну и значајну снагу црногорске пољопривреде. У наредном периоду ћемо пружити интезивну подршку, нарочито у виду рјешавања проблема водоснадбијевања, електрификације катуна и изградње руралне инфраструкутре у Шавнику, као и у другим општинама што је претходних деценија изостајало. Посебно нас изненађује критика од стране администрације о изостанку подршке пројектима у тој општини, јер смо управо од стране Општине Шавник у текућој години добили захтјеве који су у овој години и подржана. Министарство је током ове године кроз мјеру „развој села и изградња инфраструктуре“ подржало два приоритетна пројекта која је кандидовала Општина Шавник, а тичу се санације путева. Такође, подржали смо  и неколико индивидуалних захтјева од стране наших пољопривредних произвођача, а који се односе на рјешавања питања водоснадбијевања на катунима, што ћемо у наредном периоду, независно од изненађујећег става локалне самоуправе, још интензивније подржавати. истакли су из министарства на чијем је челу Александар Стијовић.

Један од приоритета Министарства, како наводе, јесте јачање сектора сточарства.

Шавничка општина оптужује Стијовића: Имања су нам горјела, министар нам се није окренуо

- Поред заступљених мјера подршке кроз премије, плаћања по грлу, по литру млијека, подршке за набавке по грлу и јачања откупне цијене млијека, Министарство је субвенционисало набавку сточне хране и креирало низ других мјера у циљу заштите наших сточара у кризној години. Заиста је тачно да током посјете пољопривредницима у Шавнику није било ријечи о отуђењу бесправно присвојених возила од стране Општине, али јесте о набавци механизације и развоју пољопривредног сектора што ће, након систематског уништавања пољопривреде у овом крају, бити приоритет Министарства у наредном периоду. С обзиром на то да инсистирате на питању возила, подсјетићемо вас, а у исто вријеме упознати јавност са чињеницом да сте предметни аутомобил противправно присвојили. Наиме, возило Dacia Duster које је било дато на коришћење Агробизнис центру, након укидања центра тражено је назад. Упркос бројним ургенцијама, Општина не само да није вратила возило, већ је са истог уклонила ознаке Агробизнис центра и промијенила регистарске таблице па и данас поменуто возило употребљава предједник Општине у приватне сврхе.  Са таквим поступањем надлежних у Општини Шавник били смо принуђени да упознамо надлежне институције- истакли су саопштењем.

Када је у питању наведени Агро бизнис центар који је, како тврде из Министарства, како из општине Шавник наводе, функционисао уз подршку претходног Министарства, исти је креиран без законске основе, па је такво дјеловање и финансирање било противзаконито. ж

- Ангажовани у Агробизнис центру нијесу били препознати у систематизацији претходног Министарства нити су им исплаћивани порези и доприноси у складу са законом већ само нето зарада, што је незаконита пракса која се не може толерисати. Посебно истичемо да  критеријуми за посјете, помоћ и подршку од стране Министарства општинама јесу искључиво наши пољопривредни произвођачи и развој црногорске пољопривреде, без обзира на политичке околности, чему свједоче изграђени водоводи, поправљени и изграђени путеви током ове године у свим црногорским општинама.  Поздрављамо сваки корак и активности које су на корист пољопривредним произвођачима, при чему ћемо бити истрајни у елиминисању и процесуирању свих видова кршења закона, нарочито оних који су штетили или чине штету пољопривредницима- закључују из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:41