/ FOTO ILUSTRACIJA
07/07/2022 u 13:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo rada i socijalnog staranja: Radimo transparentno, informacije javno dostupne

Prema podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja Crnogorsko udruženje poslodavaca upisano je u Knjigu evidencije udruženja poslodavaca i još nije podnijelo zahtjev za utvrđivanje statusa reprezentativnosti

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je posvećeno jačanju i osnaživanju nacionalnog tripatitnog socijalnog dijaloga, navode iz ministarstva. Kako pojašnjavaju, sve je to u cilju postizanja i promovisanja dostojanstvenog rada za sve, rada koji je produktivan, kojim se ostvaruje dostojanstveni prihod, zaštita na radu, socijalno osiguranje za članove porodice, jednake mogućnosti i jednak tretman, veće šanse za lični razvoj i socijalnu integraciju, sloboda organizovanja i učestvovanje u donošenju odluka.

-Socijalni dijalog na nacionalnom nivou u Crnoj Gori predstavlja ustavnu kategoriju koja se bliže definiše Zakonom o socijalnom savjetu. Socijalni savjet Crne Gore osnovan je u skladu sa ovim zakonom i rad obavlja u punom legitimitetu, budući da su njegovi članovi ravnopravni socijalni partneri Vlade Crne Gore u socijalnom dijalogu, a to su dvije reprezentativne organizacije sindikata i to Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Savez sindikata Crne Gore i jedno reprezentativno udruženje poslodavaca, Unija poslodavaca Crne Gore. Ministarstvo rada i socijalnog staranja sarađuje sa reprezentativnim udruženjima i organizacijama ne miješajući se u njihovu strukturu, način rada i organizovanja, uvažavajući međunarodne radne standarde i pravnu tekovinu Evropske unije-navode iz ministarstva.

Prema podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja Crnogorsko udruženje poslodavaca upisano je u Knjigu evidencije udruženja poslodavaca i još nije podnijelo zahtjev za utvrđivanje statusa reprezentativnosti.

- To znači da ovo udruženje nema još uvjek status reprezentativnog socijalnog partnera. Nadalje, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u obavezi da donose  Pravilnik o načinu i postupku upisa udruženja poslodavaca u Registar i bližim kriterijumima za utvrđivanje reprezentativnosti udruženja poslodavaca koji će biti usklađen sa Zakonom o radu iz 2020. godine.  U toku je formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja i gore pomenuti socijalni partneri, kao i predstavnici NVO sektora.U eventualnim postupcima za utvrđivanje reprezentativnosti sindikalne, odnosno poslodavačke organizacije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će postupati u skladu sa propisima, što isključuje mogućnost favorizovanja bilo koje sindikalne ili poslodavačke organizacije- navode u saopštenju.

Naglašavaju da Ministarstvo rada i socijalnog staranja radi transparentno, uz javno dostupne informacije i podatke relevantne za vršenje propisanih nadležnosti.

- U tom smislu ističemo da neće biti daljih javnih oglašavanja ovim povodom već će se sve dalje procedure obavljati u skladu sa normativnim okvirom u ovoj oblasti, pri čemu će Ministarstvo rada i socijalnog staranja biti uvijek na strani osnaženog i konstruktivnog socijalnog dijaloga čija je vrijednost prepoznata i od strane naših partnera u Evropskoj uniji i Međunarodnoj organizaciji rada-poručuju iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:25