Sa ministarskog sastanka o Planu rasta za Zapadni Balkan / - SASAMATIC
26/04/2024 u 14:27 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan rasta šansa za ubrzani razvoj država ZB

Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU.

Jasna posvećenost država regiona sprovođenju reformi, praćena spremnošću EU da pomogne u ključnim oblastima i da poveća finansiranje projekata, doprinijeće ostvarivanju dugoročnih i održivih rezultata, daljoj transformaciji i razvoju regiona i ubrzati njegovu integraciju u EU, poruka je sa ministarskog sastanka o Planu rasta za Zapadni Balkan koji je održan u Podgorici.

Na sastanku je učestvovala direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu  za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti, kao i ministri evropskih poslova i finansija država regiona. Kosovo je predstavljao zamjenik premijera Beslik Besljimi, dok je, u  ime Sjeverne Makedonije, na sastanku učestvovao zamjenik ministra finansija Filip Nikolovski. Članovi delegacije Vlade Albanije su bili državna ministarka i glavna pregovaračica Majlinda Dhuka i ministar finansija Ervin Mete. U ime Vlade Srbije, na sastanku je učestvovala ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, a u ime Bosne i Hercegovine, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Zara Halilović.

image

Maida Gočević

- SASAMATIC

Otvarajući sastanak, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je kazala da inicijative koje je predložila EU, a koje se odnose na pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), implementaciju Zelenih koridora i uspostavljanje Akademije jedinstvenog tržišta, u kombinaciji sa nacionalnim planovima reformi, imaju za cilj da ubrzaju naš napredak ka postepenoj integraciji u jedinstveno tržište EU.

Gorčević je, takođe, ukazala na značaj kontinuirane pomoći EU u dijelu razvoja infrastrukture, koju, kako je istakla, treba nastaviti i proširiti u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

- Namjera Crne Gore je da ubrza razvoj ključne infrastrukture u oblasti saobraćaja i energetike, što će imati pozitivne efekte i na stopu rasta. Sigurna sam da je odluka o listi prioritetnih infrastrukturnih projekata koji se mogu finansirati u okviru Plana rasta, sa prvim prioritetom koji se odnosi na 44 infrastrukturna projekta predložena u oblasti obrazovanja na svim nivoima bila odgovorna i da će pomoći da se poboljšaju uslovi u obrazovnom sistemu, jer je ovo najbolja moguća investicija u budućnost mladih ljudi - kazala je ministarka.

Ona je poručila da je evropsko opredjeljenje Crne Gore nesumnjivo i da je Vlada posvećena ubrzanju procesa pristupanja EU.

- Tokom ovog specifičnog perioda, kada smo marljivo radili na demonstriranju napretka u oblasti vladavine prava u okviru pregovora za poglavlja 23 i 24, pripremili smo i niz solidnih reformskih mjera za druge relevantne oblasti politike Reformske agende. Sigurna sam da će, ukoliko budu sprovedene u istom ambicioznom duhu, ove reforme transformisati crnogorsko društvo na istinski evropski način, istovremeno stvarajući uslove za povećanje rasta - poručila je Gorčević.

image

Novica Vuković

- SASAMATIC

Ministar finansija Novica Vuković je istakao da je pristupanje Jedinstvenom evropskom tržištu jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, te da je, nakon sprovođenja intenzivnih i sveobuhvatnih aktivnosti na ispunjavanju obaveza koje zahtijeva članstvo, Crna Gora podnijela aplikaciju za SEPA-u u martu ove godine.

- Naši prioriteti obuhvaćeni Reformskom agendom odnose se prevashodno na unaprjeđenje poslovnog ambijenta, kojim kroz mjere usmjerene na poboljšanje u oblasti upravljanja privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, jačanjem transparentnosti u oblasti javnih nabavki, kao i setom reformskih mjera u oblasti poreske politike i jačanja kapaciteta Poreske uprave, želimo unaprijediti regulatorni okvir i otkloniti prepreke u razvoju privatnog sektora i privrede u cjelini - kazao je Vuković.

On je istakao da Vlada radi na poboljšanju nadzora i korporativnog upravljanja državnim preduzećima, čime će se obezbijediti profitabilnije poslovanje, efikasnija upotreba i veća transparentost u politici zapošljavanja, društveno odgovornije poslovanje ovih preduzeća i njihovo efikasnije servisiranje građana.

Istakao je da se, s ciljem obezbjeđivanja poštenih, konkurentnih, transparentnih i finansijski odgovornih javnih nabavki, planira uvođenje dodatnih kontrolnih mehanizama, jačanje sistema elektronskih javnih nabavki, uvezivanje sistema e-nabavki sa elektronskim sistemima Agencije za sprječavanje korupcije i Agencije za zaštitu konkurencije, kao i sistemom Ministarstva pravde.

- Ekspertska i tehnička podrška Evropske komisije i država članica EU u ovim aktivnostima, biće od nemjerljivog značaja za naš dalji napredak u implementaciji reformi i istovremeno jačanju kapaciteta i pripremi za članstvo u EU - poručio je ministar finansija.

image

Oana Kristina Popa j

- SASAMATIC

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je kazala da Evropska unija radi sa Zapadnim Balkanom kako bi se Plan rasta ostvario i donio opipljive koristi građanima i preduzećima.

- Ranije ove nedjelje, u Briselu, Evropski parlament je dao zeleno svjetlo za Fond za reformu i rast vrijedan 6 milijardi eura, koji će podsticati reforme potrebne za rast - kazala je Popa.

Govoreći o pristupu jedinstvenom tržištu EU, koji je jedna od tema ministarskog satanka, Popa je kazala da je ostvaren stvarni napredak u vezi sa aplikacijama za Jedinstvenu zonu plaćanja u eurima (SEPA).

- Ovo bi moglo da donese koristi od 500 miliona eura godišnje uštede na međunarodnim transferima. Dalji prioriteti su novčanici digitalnog identiteta, olakšavanje izvoza industrijskih proizvoda i dovođenje Zapadnog Balkana u sistem Evropske unije kako bi se osiguralo snabdijevanje kritičnim ljekovima za svoje građane - kazala je ambasadorka.

Ministri evropskih poslova i finansija država Zapadnog Balkana su tokom sastanka razmijenili mišljenje o zajedničkim akcijama, koordinisanim politikama i inicijativama usmjerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Pana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja EU. U tom kontekstu je razgovarano o pristupu jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), unapređenju olakšica trgovine i transporta između država Zapadnog Balkana i zemalja članica EU, Aplikaciji novčanik digitalnog identiteta i unapređenju snabdijevanja kritičnim ljekovima.

Nakon ministarskog sastanka u Podgorici, Crna Gora će sredinom maja biti domaćin regionalnog Samita lidera država Zapadnog Balkana i Evropske komisije posvećenog maksimalnoj iskorišćenosti prednosti Plana rasta, s ciljem približavanja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanja regionalne ekonomske integracije, ubrzanja temeljnih reformi i povećanja finansijske pomoći.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:48