са састанка / - фото: Министарство екологије
23/09/2021 u 09:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић: Црна Гора улаже велике напоре да испуни захтjеве у области заштите животне средине

На састанку jе констатовано да jе усвоjен Акциони план за испуњавање завршних мjерила у фебруару ове године коjи представља кључни стратешки документ чиjом имплементациjом ће се Црна Гора убрзано приближавати стандардима Еврпске униjе на пољу животне средине

Министар екологиjе, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић и његови сарадници разговарали су са комесаром за животну средину, океане и рибарство, Виргиниjусом Синкевичиjусом о наставку процеса реформи и приближавања европским стандарднима у области заштите животне средине, посебно у свjетлу испуњавања мjерила и затварања Поглавља 27.

– Животна средина jе област од великог утицаjа на цjелокупан развоj црногорског друштва, стога и улажемо велике напоре да испунимо захтjеве из европске агенде – саопштио jе министар Митровић.

На састанку jе црногорска страна констатовала да jе усвоjен Акциони план за испуњавање завршних мjерила у фебруару ове године коjи представља кључни стратешки документ чиjом имплементациjом ће се Црна Гора убрзано приближавати стандардима Еврпске униjе на пољу животне средине.

– Предстоjи нам захтjевна фаза имплементациjе и примjене правне тековине ЕУ за коjу jе неопходно обезбиjедити континуирано jачање административних капацитета, као и значаjна финансиjска средства неопходна за изградњу инфраструктуре у складу са европским стандардима – нагласио jе министар Митровић.

Министар екологиjе jе изjавио да ће Министарство, као кровна институциjа за Поглавље 27, у наредном периоду тежити да обезбиjеди синергиjско дjеловање броjних надлежних институциjа на државном и локалном нивоу, академске заjеднице, као и организациjа цивилног друштва, медиjа и других заинтересованих страна, промовишући еколошки активизам у свjетлу обиљежавања jубилеjа – 30 година од проглашења еколошке државе.

Комесар Синкевичиjус честитао jе jубилеj – 30 година од проглашења еколошком државом, и исказао задовољство чињеницом да Црноj Гори њен европски пут у овом тренутку представља приоритет. Такође, указао да jе ЕК спремна да пружи подршку на путу испуњавања обавеза са европске агенде и смjернице за унапређење комплетног процеса. Комесар jе указао на значаj доношења Акционог плана за испуњавање завршних мjерила у Поглављу 27 – Животна средина и климатске промjене као стратешког документа за ово поглавље, и нагласио да jе успjешна реализациjа обавеза из тог документа потврда посвећености Црне Горе заштити животне средине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:01