/ FOTO ILUSTRACIJA
08/08/2022 u 10:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MKI: Bez rješenja imovinsko pravnih odnosa nema uslova za rekonstrukciju puta kroz Mrkojeviće

Do stvaranja uslova za raspisivanje javnog poziva Ministarstvo kapitalnih investicija nema apsolutno nikakve nadležnosti niti mogućnost za institucionalno rješavanja ovog pitanja, navode u saopštenju

Ministarstvo kapitalnih investicija je saopštilo da "kako već danima traje najklasičnija politička kampanja usmjerena protiv potpredsjednika vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija i Ministarstva kapitalnih investicija, a u kojoj se na najgrublji mogući način politički zloupotrebljavaju mještani Mrkojevića i njihov realni problem sa dotrajalim putem čiji kapacitet ne odgovara frekvenciji saobraćaja, Ministarstvo kapitalnih investicija još jednom i zadnji put po ovom pitanju, u cilju objektivne informisanosti gradjana, obavještava javnost a posebno Mrkojeviće o činjenicama koje je lako provjeriti".

- Prebacivanje dijela sredstava (500,000 eura od ukupno 1,340,280.93 eura planiranih za ovaj projekat za tekuću godinu) sa projekta rekonstrukcije puta R29 na projekat priključka na auto-put nije izvršilo Ministarstvo kapitalnih investicija, kako se to spekulise u javnosti, već Ministarstvo finansija ali to u svakom slučaju ne utiče i neće uticati na dinamiku realizacije rekonstrukcije regionalnog puta R29 od tunela Ćafe do Vladimirskih Kruta. Postupak rješavanja imovinsko – pravnih odnosa (eksproprijacije) nije ni započet a predstavlja jedan od ključnih preduslova za raspisivanje javnog poziva za izbor izvodjača radova na rekonstrukciji ovog puta. Nadležnost da sprovede postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa ima Uprava za katastar i državnu imovinu, nad kojom nadzor vrši Ministarstvo finansija, a u skladu sa Ugovorom o sufinansiranju projekta rekonsrukcije ovog puta finansijska sredstva za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa treba da obezbijede Opštine Bar i Ulcinj. Oprština Bar je obezbijedila i na posebni račun uplatila sumu od 600.000 eura, za koju se ne zna hoće li biti dovoljna za eksproprijaciju, a Opština Ulcinj nije preduzela ništa kako bi se realizovala obaveza iz Ugovora. Nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa Uprava za saobraćaj, nad kojom nadzor vrši Ministarstvo kapitalnih investicija, će u najkraćem mogućem roku raspisati javni poziv za izbor izvodjača radova a dio sredstava koji je preusmjeren na drugi projekat biće obezbijedjen od strane Ministarstva finansija. Vjerujemo da svaki gradjanin Mrkojevića zna da niti jedan jedini poziv za postupak rješavanja imovinsko – pravnih odnosa u vezi sa realizacijom ovog projekta nije stogao u Mrkojeviće. To je najbolji pokazatelj da nisu stečeni uslovi za raspisivanje javnog poziva za izbor izvodjača radova, što je jedina nadležnost Ministarstva kapitalnih investicija kojim rukovodi potpredsjednik Vlade i ministar mr Ervin Ibrahimović pa ostaje nejasno istrajavanje na javnom adresiranju ovog problema Ministarstvu kapitalnih investicija i njemu lično- navode u saopštenju.

Obzirom na iznešeno adresa za rješavanje problema, do stvaranja uslova za raspisivanje javnog poziva, su Ministarstvo finansija i Uprava za katastar i državnu imovinu u Vladi Crne Gore te Opštine Bar i Ulcinj a kada se završi postupak rješavanja imovinsko – pravnih odnosa Ministarstvo kapitalnih investicija i Uprava za saobraćaj.

- Do stvaranja uslova za raspisivanje javnog poziva Ministarstvo kapitalnih investicija nema apsolutno nikakve nadležnosti niti mogućnost za institucionalno rješavanja ovog pitanja. Ipak, razumijevajući problem sa kojim se suočavaju gradjani Mrkojevića i smatrajući njihov protest opravdanim, u cilju detaljnijih pojašnjenja ovih navoda stojimo na raspolaganju da na zahtjev mještana Mrkojevića održimo sastanak sa njima i predstavnicima ostalih organa uprave i Opština uključenih u realizaciju ovog projekta- navode u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:59