У јединственој Жељезници радило дупло више радника / -SRDJAN_BOLJEVIC
26/12/2021 u 14:39 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МКИ: Жељезницу није могуће спојити у једно предузеће

По директивама ЕУ ниjе могуће спаjање жељезничких друштава, jер између осталог, управљач „Жељезничке инфраструктуре“ и „Жељезнички превозници“ мораjу да буду одвоjени. Оно што jе могуће присаjединити неком од постоjећих предузећа jесте предузеће за „Одржавање жељезничких вучних средстава“

Министарство капиталних инвестициjа, сходно регулативи ЕУ, прихваћеноj од Црне Горе, ниjе у прилици да наново формира jедно жељезничко предузеће од постоjећа четири. Кроз програм реструктурирања и измjене организационе и руководеће структуре, плановима за привлачење нових кадрова и побољшаном едукациjом, уз очекивано отварање жељезничког тржишта коjе нас очекуjе 2025. године, планирана су значаjна финансиjска улагања у овоj области, коjа би доприниjела бољем позиционирању наших компаниjа на укупном тржишту, саопштили су из тог владиног ресора.
– По директивама ЕУ ниjе могуће спаjање жељезничких друштава, jер, између осталог, управљач жељезничке инфраструктуре и жељезнички превозници мораjу да буду одвоjени. Оно што jе могуће реструктурирати и организационо присаjединити неком од постоjећих или подjелом превозних предузећа jесте предузеће за "Одржавање жељезничких вучних средстава". Током ове године планирана је анализа пословања ових предузећа, коjа ће умногоме доприниjети доношењу коначне одлуке – наводе из министарства.

Некадашњи радник Жељезнице Милисав Драгојевић истакао је да је жељезница била најефикаснија у периоду када је била јединствена, али да се сада морају поштовати препоруке ЕУ.

– Тада је Жељезница била да тако кажем под једном командом, па је опсег превоза био око 4.5 милиона тона робе, и око 3.800.000 путника. Ипак Жељезница функционише по том моделу, мада би њена реорганизација и ревитализација ишла сигурно и брже и боље да је јединствено предузеће. Добар потез би био и оснивање неког холдинга, који би у име министарства пратио развој ових предузећа – казао је Драгојевић.

Према подацима МКИ у "Одржавању жељезничких возних средстава" има 185 запослених, а од 1. јануара, 14 их иде у пензиjу. Броj запослених у "Жељезничком превозу" је 376, а ово друштво има четири сектора и пет самосталних служби. У "Монтекаргу" има 309 запослених, који су организовани у шест сектора и четири службе. У "Жељезничкоj инфраструктури", укупан броj запослених jе 735, а унутар предузећа постоји седам сектора.

У јединственој Жељезници радило дупло више радника

Из министарства саопштавају да је за вриjеме jединствене Жељезнице, било шест сектора и три самосталне службе, а предузећем је руководио генерални директор.

– Броj запослених jе био 3.256, док сада четири жељезничка предузећа имају укупно 1.605 запослених, а просjечна плата у овим предузећима је око 420 еура. Предузећем jе руководио генерални директор. Сектори унутар јединствене Жељезнице били су, сектор за саобраћаjне послове, за вучу возова и одржавање, сектор за електро-техничку дjелатност, правне послове, финансиjске послове и сектор за грађевинску дjелатност. Три службе су биле за, набавке, унутрашњу контролу и контролу прихода – наводе из министарства.

Из министарства истичу, да је стварање jединственог европског тржишта захтиjевало реструктурирање система чиjа су основне карактеристике биле монопол и државно власништво.

– С обзиром на jединствене захтjеве дате у директивама, с jедне стране, и, на различите позициjе држава, стања и капацитете њихових монополских компаниjа, стања у привреди и посебно индустриjи, свака од држава имала jе потребу за другачиjим моделом функционисања жељезничких предузећа. Након свега, ЕУ директиве су недвосмислено предочиле неопходност раздваjања "Жељезнике инфраструктуре" од "Превоза путника и робе", ствараjући предуслове за jеднак и несметан приступ тржишту. Таj модел jе у примjени у Црноj Гори – поручују из овог министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:00