/ foto: srđa boljevi
28/02/2023 u 16:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF na poziv CBCG sprovodi reviziju transparentnosti

Iz CBCG su objasnili da revizija kodeksa transparentnosti podrazumijeva analizu prakse i procedura transparentnosti Centralne banke u odnosu na njeno upravljanje, politike, operacije i eksternu komunikaciju

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sprovešće tokom juna, na zahtjev Centralne banke Crne Gore (CBCG), reviziju kodeksa transparentnosti CBCG, saopšteno je iz te finansijske institucije.

Iz CBCG su kazali da je kodeks MMF-a o transparentnosti centralnih banaka međunarodni kodeks koji omogućava centralnim bankama da mapiraju svoje prakse transparentnosti, sa ciljem povećanja njihove odgovornosti prema ključnim zainteresovanim stranama i unapređenja efikasnosti i vidljivosti politika.

„Imajući u vidu težnje da svoje funkcije i politike sprovodi u skladu sa najvišim standardima i najboljim praksama, CBCG je tražila reviziju MMF-a, kako bi i na polju eksterne komunikacije, prvenstveno sa najznačajnijim međunarodnim partnerima i finansijskim institucijama, uspostavila standarde usklađene sa najboljom praksom“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su objasnili da revizija kodeksa transparentnosti podrazumijeva analizu prakse i procedura transparentnosti Centralne banke u odnosu na njeno upravljanje, politike, operacije i eksternu komunikaciju.

Prema njihovim riječima, MMF će tokom misije, osim sa CBCG, razgovarati i sa predstavnicima Skupštine, medija, civilnog sektora, akademske zajednice i drugim zainteresovanim stranama.

„Cilj revizije kodeksa transparentnosti CBCG je implementacija najviših međunarodnih standarda transparentnosti, kao i jačanje dijaloga CBCG sa eksternom javnošću, uključujući najviše državne i međunarodne instuticije, medije, nevladin sektor“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, revizijom MMF-a, CBCG nastavlja politiku transparentnog odnosa prema najznačajnijim međunarodnim finansijskim institucijama.

Iz CBCG su kazali da će izvještaj i rezultate revizije, koji se očekuju u posljednjem kvartalu tekuće godine, koristiti za dalje unapređenje svojih procedura i praksi, kako bi i nivo transparentnosti u svim segmentima bio podignut na najviši nivo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 14:41