/ - PHOTO BY IBRAHIM BORAN ON UNSPLASH
12/04/2023 u 13:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF poboljšao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu

MMF je u najnovijim aprilskim prognozama, u koji je agencija Mina-business imala uvid, prognozirao rast crnogorske ekonomije za narednu godinu od tri odsto, koliko će iznositi i za 2028.

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je u najnovijim proljećnim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,2 odsto.To je 0,7 procentnih poena više u odnosu na oktobarske prognoze, kada se procjenjivalo da će ovogodišnji rast iznositi 2,5 odsto.

MMF je u najnovijim aprilskim prognozama, u koji je agencija Mina-business imala uvid, prognozirao rast crnogorske ekonomije za narednu godinu od tri odsto, koliko će iznositi i za 2028. Za prošlu godinu, prognoza rasta je snižena sa 7,2 odsto na 6,4 odsto.

Kada je riječ o zemljama regiona, Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) zabilježiće rast od po dva odsto Hrvatska 1,7 odsto, a Sjeverna Makedonija 1,4 odsto. Kada su u pitanju globalne prognoze, MMF je snizio procjenu privrednog rasta svjetske ekonomije na 2,8 odsto sa januarskih 2,9 odsto.

U toj organizaciji ocjenjuju da su se izgledi za svjetsku ekonomiju pogoršali ove godine zbog hronično visoke inflacije, rastućih kamatnih stopa i neizvjesnosti koja je posljedica propasti dvije velike američke banke.

MMF je naveo da je mogućnost "tvrdog prizemljenja", u kojem rastuće kamatne stope oslabe rast toliko da izazovu recesiju, naglo porasla, posebno u najbogatijim zemljama svijeta.

"Ti uslovi takođe povećavaju rizike za globalnu finansijsku stabilnost", upozorio je MMF.

MMF predviđa globalnu inflaciju od sedam odsto ove godine, što je više u odnosu na januarsku prognozu od 6,6 odsto. Organizacija prognozira skromno poboljšanje privreda Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope, koje su se pokazala otpornijima od očekivanog, čak i uz puno više kamatne stope i šok od ruske invazije na Ukrajinu.

Očekuje se da će Kina, druga najveća svjetska ekonomija, ove godine rasti 5,2 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na januarsku prognozu. Među zemljama u razvoju, MMF je smanjio izglede rasta za Indiju, Latinsku Ameriku, Bliski istok, subsaharsku Afriku i manje razvijene zemlje Evrope.

Predviđa se da će se ratom razorena ukrajinska ekonomija smanjiti tri odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:27