/ ilustracija youtube
25/10/2021 u 10:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Могућа боља рјешења за систем даљинског гријања у Пљевљима

Из невладине организације Еко-тим је саопштено да се тренутно гријање у Општини Пљевља заснива на употреби дрвета и угља

Развој савременог система гријања без угља у Пљевљима је могућ и економски је исплатив, показује нова стручна студија коју је за потребе CEE Bankwatch Network израдила независна кућа Plan Energi из Данске.

Из невладине организације Еко-тим је саопштено да се тренутно гријање у Општини Пљевља заснива на употреби дрвета и угља, ослањајући се на индивидуална ложишта, неколико микро мрежа, те застарјеле пећи са лошим системима за филтрирање.

- Овакав систем гријања доприноси веома високом нивоу загађења у подручју и шире, при чему се само за 2018. годину процијењује да је управо загађење ваздуха у Црној Гори узроковало 680 преурањених смрти- наводи се у саопштењу.

Они су подсјетили да је црногорска Влада, упркос чињеници да електрана на угаљ у Пљевљима остварује нелегалан оперативни рад већ готово годину, најавила датум постепеног укидања угља тек 2035. године.

- Поред споменутих контрадикторности, власти се и даље ослањају на старије постојеће планове за обнову електране на угаљ у Пљевљима и изградњу даљинског гријања прикљученог на ово постројење- казали су из Еко-тима.

Анализа коју је наручила CEE Bankvatch Netvork и коју су спровели стручњаци План Енерги, независне консултантске куц́е која нуди савјете о енергетском планирању, показује да су уз додатну подршку Владе и Општине могућа боља рјешења за будућност гријања у Пљевљима.

- Након што су размотрили неколико сценарија, стручњаци су закључили да би оптимално рјешење укључивало проширење постојец́их микромрежа и повезивање у један систем даљинског гријања у зони ширег центра града- додаје се у саопштењу.

Предложени систем укључује замјену постојећих технологија на угаљ и развој топлотне производње из обновљивих извора, инсталацијом соларних колектора у комбинацији са сезонским складиштењем и топлотних пумпи ваздух-вода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:37