Ilustracija / - SCREENSHOT
14/06/2024 u 18:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Monstat: Inflacija 4,9 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 4,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u maju u odnosu na april u prosjeku više 0,1 odsto.

- Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama voće, mlijeko, sir i jaja, odjeća, usluge smještaja, meso, vazdušni prevoz putnika, hljeb i žitarice, riba i morski plodovi - navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu od januara do maja, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku su više 4,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u maju je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama restorani i hoteli 1,3 odsto, odjeća i obuća 0,9 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto, zdravlje 0,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama prevoz 0,8 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i ostala dobra i usluge po 0,4 odsti i rekreacija i kultura 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Đeljošaj: Akcija „Limitirane cijene” dala rezulatate, odluka o nastavku do kraja sedmice

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 06:46