новац / - НВО Еуромост
31/05/2022 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монстат: Просjечна зарада у априлу 707 еура

Ако се има у виду да су потрошачке циjене у априлу у односу на март порасле 1,9 одсто, произилази да су реалне зараде за исти период забиљежиле пад од 1,4 одсто - наводи се у саопштењу

Просjечна зарада без пореза и доприноса у априлу jе, према подацима Монстата, износила 707 еура, што jе 0,4 одсто више у односу на март.

Просjечна нето зарада у априлу jе, у односу на исти мjесец прошле године, порасла 33,6 одсто.

Просjечна бруто зарада у априлу jе износила 873 еура.

- Ако се има у виду да су потрошачке циjене у априлу у односу на март порасле 1,9 одсто, произилази да су реалне зараде за исти период забиљежиле пад од 1,4 одсто - наводи се у саопштењу.

По секторима дjелатности, просjечне зараде без пореза и доприноса у априлу су у односу на март порасле у секторима пољопривреда, шумарство и рибарство 38,9 одсто, снабдиjевање електричном енергиjом, гасом, паром и климатизациjа 4,4 одсто, административне и помоћне услужне дjелатности 3,8 одсто, снабдjевање водом, управљање отпадним водама 2,4 одсто, информисање и комуникациjе 2,3 одсто.

Раст jе забиљежен и у секторима саобраћаj и складиштење 1,9 одсто, умjетност, забава и рекреациjа 1,5 одсто, грађевинарство 1,4 одсто, трговина на велико и трговина на мало, поправка моторних возила и мотоцикала 0,7 одсто, вађење руда и камена 0,6 одсто, остале услужне дjелатности 0,3 одсто и финансиjске дjелатности и дjелатности осигурања 0,1 одсто.

Пад просjечне нето зараде забиљежен jе у секторима пословање са некретнинама три одсто, стручне, научне и техничке дjелатности 2,3 одсто, услуге смjештаjа и исхране 1,8 одсто, прерађивачка индустриjа 0,2 одсто и државна управа 0,1 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:29