Monstat - podaci o avgustovskim zaradama / - MONSTAT
29/09/2023 u 11:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Monstat: Prosječna zarada u avgustu 799 eura

Najveći porast zarada zabilježen je u sektoru usluga smještaja i ishrane (2,2 odsto), a pad u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite (1,2 odsto)

Prosječna zarada (bruto) u avgustu 2023. godine u Crnoj Gori iznosila je 995 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 799 eu, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.

Prosječna (neto) zarada u avgustu u odnosu na jul zabilježila je rast od 0,3 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u avgustu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 11,3 odsto, saopšteno je iz Monstata.

- Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu u odnosu na jul zabilježile rast od 1,7 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 1,4 odsto - navodi Monstat.

- Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u avgustu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Usluge smještaja i ishrane (2,2 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (2,1 odsto), Poslovanje nekretninama (2,1 odsto), Građevinarstvo (1,6 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (1,6 odsto), Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (jedan odsto), Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (0,9 odsto), Prerađivačka industrija (0,6 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,6 odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (0,5 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,2 odsto) i Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (0,2 odsto) - navodi na zvaničnoj internet stranici Monstata.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u avgustu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sledećim sektorima: Zdravstvena i socijalna zaštita (1,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,1 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,5 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,3 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,2 odsto), Informisanje i komunikacije (0,2 odsto) i Obrazovanje (0,1 odsto).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 08:53