новац, паре, еури / - НВО Еуромост
28/04/2022 u 13:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монстат: Просјечна зарада у марту 704 еура

“Ако се има у виду да су потрошачке цијене у марту у односу на фебруар порасле 3,4 одсто произилази да су реалне зараде за исти период забиљежиле пад од 3,6 одсто, наводи се у саопштењу

Просјечна зарада без пореза и доприноса у марту је, према подацима Монстата, износила 704 еура, што је 0,3 одсто мање у односу на фебруар.

Просјечна нето зарада у марту је, у односу на исти мјесец прошле године, порасла 33,8 одсто.

Просјечна бруто зарада у марту је износила 868 еура.

“Ако се има у виду да су потрошачке цијене у марту у односу на фебруар порасле 3,4 одсто произилази да су реалне зараде за исти период забиљежиле пад од 3,6 одсто”, наводи се у саопштењу.

Просјечна бруто зарада у првом кварталу, у односу на четврти квартал прошле године, порасла је 9,6 одсто.

По секторима дјелатности, просјечне зараде без пореза и доприноса у марту су у односу на фебруар порасле у секторима услуге смјештаја и исхране шест одсто, финансијске и дјелатности осигурања 2,6 одсто, пословање са некретнинама 2,5 одсто, грађевинарство 2,4 одсто, здравствена и социјална заштита 1,3 одсто, образовање 0,4 одсто, као и трговина на велико и мало 0,3 одсто.

Раст је забиљежен и у секторима снабдијевање водом, управљање отпадним водама 0,3 одсто, стручне, научне и техничке дјелатности 0,2 одсто, прерађивачка индустрија 0,2 одсто, као и вађење руда и камена 0,1 одсто.

Пад просјечне нето зараде забиљежен је у секторима пољопривреда, шумарство и рибарство 21,1 одсто, снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација 3,1 одсто, државна управа 2,9 одсто, информисање и комуникације 2,4 одсто, остале услужне дјелатности 1,8 одсто, саобраћај и складиштење 1,7 одсто, као и административне и помоћне услужне дјелатности 1,2 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:52