Povrće, ilustracija / - FOTO: DAN
02/12/2023 u 13:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Monstat: Više od 15 miliona za otkup poljoprivrednih proizvoda

Najviše je otkupljeno povrća, sirovog kravljeg mlijeka i jaja

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u trećem kvartalu iznosila je 15,2 miliona eura.

Iz Monstata je saopšteno da je od toga vrijednost prodaje iz sopstvene proizvodnje 6,5 miliona eura ili 42,9 odsto, dok je vrijednost otkupa od individualnih poljoprivrednih proizvođača iznosila 8,7 miliona eura ili 57,1 odsto.

“Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od poslovnih subjekata i zemljoradničkih zadruga sa dva i više zaposlena radnika u trećem kvartalu, u odnosu na isti kvartal prošle godine, bilježi rast od 22,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Zabilježen je rast vrijednosti prodaje iz sopstvene proizvodnje poslovnih subjekata 47,4 odsto, kao i rast vrijednosti otkupa poljoprivrednih proizvoda od individualnih proizvođača od 8,5 odsto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem kvartalu svježe povrće učestvuje sa 21,5 odsto, sirovo kravlje mlijeko 18,3 odsto i kokošja jaja 17,4 odsto.

Stoka po vrstama i kategorijama učestvuje sa 10,4 odsto, ostali proizvodi 10,2 odsto, grožđe 8,1 odsto, svježe voće 6,4 odsto, svježa riba šest odsto, industrijsko bilje 0,8 odsto, prerađevine od voća i grožđa 0,7 odsto i žita sa 0,2 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:30