mba logo / -NET
12/01/2022 u 15:10 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтенегро бизнис алијанса: На сјеверу може доћи до гашења фирми

За микро и мала предузећа у мање развиjеним општинама раст минималне зараде биће посебно проблематичан. Нажалост, могло би доћи до гашења фирми, а то би се могло одразити на повећање сиве економиjе коjа и сада оптерећуjе и привреду и државу, упозорили су из МБА

У условима ковид пандемије која траје дуже вријеме, са изузетно негативним утицајем на развој привреде и неизвјесношћу њеног даљег трајања, не треба правити драстичне промјене у систему, сматрају у Монтенегро бизнис алијанси (МБА).

– Било коjа реформа се мора спроводити веома пажљиво, посебно када су у питању микро и мала предузећа коjа би због практично вjештачког повећања зарада, без раста прихода и продуктивности, могла бити у проблему. Уколико и даље имамо мjере коjе ограничаваjу редовно пословање привреде и даље имамо борбу за опстанак предузећа, поставља се питање колико ће бити успjешна примjена овог модела. Зато jе неопходно спровођење програма "Европа сад" са посебном пажњом – оцијенили су за "Дан" из МБА.

Они су навели да су увиjек били за смањење пореских оптерећења за привреду.

– Сматрамо да свако смањење пореских оптерећења шири опсег пореских обвезника и истовремено ослобађа средства за нове инвестициjе. Међутим, утицаj ове рефоме jе да се "осолобођена средства" усмjераваjу на потрошњу, а не на нова улагања. За микро и мала предузећа у мање развиjеним општинама раст минималне зараде биће посебно проблематичан, посебно код оних коjи послуjу у ниско профитабилним дjелатностима. Нажалост, могло би доћи до гашења фирми, а то би се могло одразити на повећање сиве економиjе коjа и сада оптерећуjе и привреду и државу – упозорили су из те пословне организације.

Проблем непредвидиви амбијент и политичка нестабилност

На питање да ли нови модел опорезивања добити може бити бизнис баријера за долазак нових инвеститора, казали су да је МБА против повећања било које врсте пореза или увођења нових.

– Увjерени смо да такве мjере нарушаваjу пословни амбиjент. МБА никада не критикуjе критике ради, већ увиjек настоjимо да за сваки проблем на коjи указуjемо понудимо и рjешења на основу анализа коjе спроводимо. С овим у вези, сматрамо да треба радити на стратегиjи даљег смањивања свих врста пореза, без увођења било каквих нових намета. Увjерени смо да би због даљег смањивања пореза дошло до ширења базе пореских обвезника, што наравно ниjе чин већ процес, али процес коjи гарантуjе успjех кроз стално повећање прихода по основу пореза због, како рекосмо, повећања броjа пореских обвезника. Инвеститори избор дестинациjе за развоj пословања засниваjу на неколико фактора, при чему jе порески систем само jедан од њих. Тренутно, вjеруjемо да већи проблем представљаjу непредвидљивост амбиjента за пословање и политичка нестабилност – закључили су из МБА.

На питање да ли су задовољни радом Владе у прошлој години по питању унапређења пословног амбијента, казали су да МБА у последње вријеме указуjе на то да се несумњив приоритет даjе политици и остварењу страначких интереса умjесто развоjа економиjе и привреде.

– Као пословна асоциjациjа коjа jе уткала себе у процесе изградње што подстицаjниjег пословног амбиjента на свим нивоима, неопходног за развоj тржишног начина пословања, МБА жели да укаже на важност заjедничког дjеловања свих релевантних политичких и других субjеката на плану безрезервне подршке развоjу економиjе. На тако нешто имамо не само право него и обавезу, jер заступамо пословне интересе приватног сектора у Црноj Гори, коjи веома трпи због изостанка заjедничког дjеловања у циљу унапређења наше економиjе и развоjа бизниса у Црноj Гори. Оцjењуjемо да jе краjње вриjеме да и бизнис заjедница одлучниjе подигне глас у том правцу, захтиjеваjући да се сви окренемо економиjи и њеном развоjу, без обзира на политичке и друге разлике – поручили су из МБА.

На крају су закључили да нам само развијени бизнис може обезбиједити бржи економски и сваки други просперитет.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:01