/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
19/07/2022 u 18:32 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Montenegro Works: Stanje u državnim firmama je jako loše, menadžment bez dovoljno znanja

Takvi izvještaji nijesu prihvatljivi na efikasnim tržištima kapitala i ekonomijama, ocijenio je Gošović

Stanje u državnim kompanijama, koje zapošljavaju 12 hiljada ljudi, jako je loše, dok menadžment nema dovoljno znanja ili želje da obezbijedi pozitivno poslovanje, ocijenjeno je u kompaniji Montenegro works (MW).

Izvršni i finansijski direktor kompanije MW Filip Radulović i Jovan Gošović predstavili su analizu stanja u osam državnih preduzeća, baziranu na javno dostupnim podacima i izvještajima eksternih revizora, dok bi analiza preostalih kompanija trebalo da bude gotova do kraja septembra. Radulović je kazao da su među obveznicima eksterne revizije 32 kompanije.

- Menadžment državnih preduzeća nema dovoljno znanja ili želje da se obezbijedi pozitivno poslovanje. Mi smo svu dokumentaciju iz analize dostavili Vladi - rekao je Radulović na jučerašnjoj konferenciji za novinare, prenosi Mina biznis.

Gošović je naveo da od osam analiziranih kompanija samo tri imaju pozitivno mišljenje revizije, dvije imaju mišljenje sa rezervom, a jedno negativno. Za jedno preduzeće mišljenje nije bilo dostupno.

- Takvi izvještaji nijesu prihvatljivi na efikasnim tržištima kapitala i ekonomijama - ocijenio je Gošović.

On je, govoreći o Barskoj plovidbi, kazao da kompanija ostvaruje velike gubitke, od čega preko četiri miliona eura na kraju prošle godine.

- Gubici su uglavnom uzrokovani negativnim efektom kursnih razlika po osnovu kredita uzetog od Eksim banke u iznosu od 46,6 miliona dolara, za koji garantuje Vlada - naveo je Gošović i dodao da je u pitanju privatna kompanija vjerovatno bi bila likvidirana.

Za CG plovidbu je kazao da preduzeće nije sposobno da samo izmiruje dospjele obaveze, već se oslanja na pomoć Vlade. Montekargo, kako je kazao, ima problem likvidnosti i kratkoročne obaveze se ne mogu izmiriti iz kratkoročnih sredstava.

Montenegro bonus Cetinje je, kako je naveo, dobio negativno mišljenje eksternog revizora za prošlu godinu, što je veoma negativna stvar za kompaniju.

- Po mišljenju eksternog revizora, preduzeće je pogrešno prikazalo potraživanja od Vlade od 16,76 miliona EUR i dobit iz ranijih godina u istom iznosu, jer ukoliko Vlada ne izmiri obaveze prema Elektroprivredi (EPCG) obaveza ostaje kompaniji - rekao je Gošović.

Gošović je, govoreći o Plantažama, kazao da je preduzeće na kraju prošle godine nelikvidno što podrazumijeva visok rizik kada je u pitanju plaćanje obaveza o roku dospijeća. Za razliku od ostalih, Pošta Crne Gore posluje sa pozitivnim rezultatom. Sveti Stefan hoteli su u posmatranom periodu poslovali pozitivno i visoko su profitabilni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:22