Тунел Созина / -Драган Стојановић
12/07/2021 u 13:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтепут и даље воде кадрови бивше власти

Министарство капиталних инвестиција "Дан" је питао из којег разлога још нијесу промијенили управни одбор Монтепута, те да ли су Влади предлагали да промијени чланове одбора директора тог државног предузећа. Питања су остала без одговора

Иако је прошло пуних осам мјесеци откако је почела са радом нова Влада, Управни одбор државног предузећа "Монтепут" још није промијењен, односно тим предузећем и даље управљају кадрови ДПС-а и Бошњачке странке, партија које су изгубиле власт на изборима одржаним 30. августа прошле године.
У питању је предузеће које управља тунелом Созина и које годинама уназад послује профитабилно.
Министарство капиталних инвестиција, на чијем челу је Младен Бојанић, питали смо из којег разлога још нијесу промијенили Управни одбор Монтепута, те да ли су Влади предлагали да промијени чланове одбора директора тог државног предузећа. На питања упућена мејлом, средином прошле седмице, још нијесмо добили одговоре.

Дивановић је за предсједника борда именован крајем октобра прошле године. Мјесец дана уочи доласка нове Владе и два мјесеца након пораза ДПС-а на парламентарним изборима


Предсједник одбора директора Монтепута је Никола Дивановић, функционер ДПС-а, који је прошле године када је ДПС на кратко, пред републичке изборе и локалне изборе у Будви преузео власт у Будви, био предсједник општине Будва. Дивановић је за предсједника борда именован крајем октобра прошле године. Мјесец дана уочи доласка нове Владе и два мјесеца након пораза ДПС-а на парламентарним изборима.

image

Никола Дивановић

-IVAN PETROVIC-IPE

Чланови борда Монтепута су Захит Личина и Никола Ђуровић, док је извршни директор предузећа Јонуз Мујевић. Влада је такође крајем октобра прошле године одлучила да Мујевић остане на тој позицији. То је урадила Влада Душка Марковића, која је тада била у техничком мандату.

image

Јонуз Мујевић (Фото: Монтепут)

-р д

На истој сједници за директора пословне јединице за управљање аутопутем је реизабран Горан Вујовић.

”Влада још није смијенила управни одбор државног предузећа које управља тунелом Созина

Приходи Монтепута су лани износили 5,975 милиона, од чега се на приходе од Созине односи 5,67 милиона, 95 одсто.
У односу на 2019. приходи за Созину мањи су за 2,2 милиона еура, односно 28 одсто у односу на 2019. годину. Ревизор је у извјештају навео да предузеће нема проблема са пословањем.

Ревизор је препоручио да преиспитају политику рјешавања стамбених питања запослених и да најмање на кварталном нивоу утврђују и праве пресјек и утврђују пословни успјех компаније.
Остали трошкови пословања су износили 2,3 милиона, нето трошкови зарада, накнада 1,63 милиона, а расходи по основу камата 621,6 хиљада. Нето добит је лани износила 32,8 хиљада, а годину раније 1,567 милиона.

Кредитно задужени 39,1 милион еура

Дугорочни кредити су износили 39,1 милион, а 2019. године 15,3 милиона. Остале дугорочне обавезе 1,4 милиона, а лани 38,1 хиљаду еура. Краткорочне обавезе, по основу кредита код кредитних институција износе 1,87 милиона.

Просјечан број запослених је био 147, а на крају године 155. У 2019. години просјечан број запослених је био 141, а 2018. године 133.



Некретнине су процијењене на 4,1 милион, остала непоменута материјална стална имовина 23,2 милиона еура, док је годину раније износила 478 хиљада. Потраживања по основу ПДВ-а на крају 2020. године су износила 3,7 милиона, а годину раније 37 хиљада.
Готовина на рачунима и у благајни је на крају године износила 1,55 милиона, а годину раније два милиона.
Актива је била 42,2 милиона, годину раније 21,3 милиона. Основни капитал Монтепута је 497 хиљада.
Нераспоређена добит 32,8 хиљада, а 2019. године је била 1,36 милиона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:25