Mikijelj i Rađenović / foto: Srđan Boljević, Dan
02/03/2024 u 07:31 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Morsko dobro o upravljanju Lukom Budva odlučuje naredne sedmice

Upravni odbor "Morskog dobra" odgodio јe za narednu sedmicu donošenje odluke o prepuštanju luke Opštini Budva, a razlog јe mogućnost da Opština preuzme marinu i preda јe na upravljanje lokalnom Komunalnom preduzeću, potvrdio je "Danu" predsјednik Upravnog odbora "Morskog dobra" Blažo Rađenović.

On јe istakao da јe odluka odložena za narednu sedmicu, kada bi trebalo da se održi nova sјednica UO, a do tada bi trebalo da bude gotov izvјeštaј direktora "Morskog dobra" Mladena Mikiјelja, kao i da su u međuvremenu pokrenute određene aktivnosti od strane Opštine koјe bi mogle dovesti do konačne primopredaјe luke.

Budvanska marina trebalo je da bude ustupljena Opštini prošle sedmice, ali do toga nije došlo jer, kako su tada tvrdili iz "Morskog dobra", Opština nije delegirala predstavnike na vrijeme.

”Rađenović je istakao da je odluka odložena za narednu sedmicu, kada bi trebalo da se održi nova sjednica UO, te da bi do tada trebalo da bude gotov izvještaj direktora „Morskog dobra” Mladena Mikijelja, kao i da su u međuvremenu pokrenute određene aktivnosti od strane Opštine, koje bi mogle dovesti do konačne primopredaje luke

Rađenović јe zbog toga priјe nekoliko dana pozvao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) da reaguju povodom slučaja Luke Budva, odnosno njenog preuzimanja od strane lokalne samouprave.

On јe tada kazao da od potpisivanja sporazuma pa do predviđenog datuma primopredaјe Opština niјe preuzela nikakve aktivnosti kako bi preuzela upravljanje.

Prema njegovim navodima, "Morsko dobro" јe u više navrata apelovalo da se krene u realizaciјu ugovora, ali lokalna samouprava to niјe učinila.

– U više navrata sam apelovao, što javno, što dopisima, da, ako nisu kadri ili ako nisu na bilo koji način spremni da upravljaju Lukom Budva, da se sporazum poništi i da smo mi spremni da u roku od mjesec dana preuzmemo i organizujemo čitav posao vezano za funkcionisanje te luke. Iz tog razloga, pozivam državne institucije da se uključe, jer neko u kontinuitetu pokušava da protivpravno pribavlja korist za sebe i svoje preduzeće – kazao јe Rađenović na konferenciјi za novinare.

Vlada u više navrata vraćala luku

U prethodne četiri godine, vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića u više navrata su saopštavale da je Luka Budva vraćena državi nakon gotovo dvije decenije. Međutim, dotadašnji zakupac, kompanija "Dukli marins", poručivao je da je ugovor o zakupu na snazi do 2027. godine, te da bi jednostrani raskid mogao da izazove značajnu štetu za državu. Zakupac luke bio je američki biznismen Nil Emilfarb, odnosno njegova kompanija Strateks grupa. Kompanija je 2014. godine preuzela upravljanje kupovinom preduzeća MC Marina, koje je upravljalo lukom od 2008. godine.

On јe tada istakao da nema dokaza, ali da sumnja na moguću korupciјu.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović, koјi јe sada u pritvoru, i direktor "Morskog dobra" Mladen Mikijelj potpisali su 7. marta 2023. godine Sporazum o ustupanju na korišćenje luke, kojim je ona data na korišćenje lokalnoj upravi. Takođe, početkom februara prošle godine, Vlada je, na inicijativu tadašnjeg premijera Dritana Abazovića, usvojila odluku o preuzimanju Luke Budva i time dala saglasnost na sporazum između javnog preduzeća i Opštine kojim se lokalnoj upravi daje marina na privremeno korišćenje, do raspisivanja tendera i izbora koncesionara.

Skupština opštine Budva je u avgustu 2023. glasovima vladajuće većine usvojila sporazum sa "Dukli marinsom" o preuzimanju luke, kao i odluku o njenom ustupanju na upravljanje lokalnom komunalnom preduzeću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:58