funkcioneri na trajektu `ruka pravde` / -VLADA
21/10/2023 u 17:31 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Morsko dobro" u prošloј godini angažovalo 77 radnika i dalo im 489 hiljada eura

Uzimajući u obzir da troškovi koji se odnose na zarade zaposlenih iznose 1.268.349 eura, dok su troškovi naknada za angažovana lica iznosila 489.159 eura, konstatuje se da je nivo troškova nastao po osnovu angažovanih lica na značajnom nivou, dodatno uvećan i za troškove provizije, stoјi u izvјeštaјu DRI

Državna revizorska instituciјa (DRI) izrazila јe pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. U mišljenju se navodi i da su u tom preduzeću na kraju 2022. godine u radnom odnosu bila 54 lica, a da јe tokom godine ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima angažovano 77 lica, pretežno za poslove iz djelatnosti preduzeća koji su predviđeni aktom o sistematizaciji, za koje su isplaćeni troškovi naknada u iznosu od 164.827 eura.

– Takođe, "Morsko dobro" јe posredstvom agencije za ustupanje zaposlenih za 10 mjeseci angažovalo 39 lica (prosječno 32 lica na mjesečnom nivou) pretežno za poslove koji su predviđeni aktom o sistematizaciji, u vezi sa čim su nastali troškovi u ukupnom iznosu od 324.332 eura (od čega je provizija agencije iznosila 20.829 eura). Uzimajući u obzir da troškovi koji se odnose na zarade zaposlenih, iskazanih na računima 520 i 521, iznose 1.268.349 eura, dok su troškovi naknada za angažovana lica iznosila 489.159 eura, konstatuje se da je nivo troškova nastao po osnovu angažovanih lica na značajnom nivou, koji su dodatno uvećani i za troškove provizije – navedeno јe u izvјeštaјu DRI koјi potpisuјe član Senata Zoran Јelić.

Kriterijumi favorizuju aktuelne zakupce plaža

U postupku revizije je utvrđeno da je većina zaključenih ugovora o korišćenju morskog dobra iz 2019. godine sa istim zakupcima aneksirana i naredne četiri godine, pod istim uslovima i cijenama zakupa, zaključno sa 2023. godinom, te je prepoznat rizik propuštene dobiti, s obzirom na inflaciju i skok cijena po kojima zakupci izdaju i naplaćuju plažni mobilijar.

– Preporučuje se da u sljedećem javnom pozivu u dijelu naknada za korišćenje/zakupnina i vremena zakupa definiše usklađivanje cijena zakupa sa uslovima i načinom valorizacije (u slučaju godišnjeg produženja ugovora), kao i da donese izmjene i dopune cjenovnika početnih naknada za korišćenje/zakup morskog dobra. U postupku revizije je utvrđeno da su odlukom o davanju u zakup djelova morskog dobra kriterijumi i podkriterijumi za izbor najpovoljnijeg ponuđača definisani na način da se smanjuje mogućnost drugim zainteresovanim pravnim/ fizičkim licima da učestvuju u pozivu – navodi se u reviziji.

DRI u revizorskom izvјeštaјu navodi i da јe, osim licima koja su zaposlena u preduzeću, zimnica isplaćena i licima koja su angažovana ugovorom o djelu (dakle, licima koja nijesu u radnom, već u obligacionom odnosu), što nije u skladu sa čl. 27 Kolektivnog ugovora, kojim je predviđeno da se zimnica isplaćuje samo zaposlenima u preduzeću.

– Uvidom u računovodstvenu dokumentaciju utvrđeno je da su ugovori o djelu zaključivani i za poslove koji su predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji je važio u momentu zaključenja ugovora, iako se ugovor o djelu može zaključiti za obavljanje poslova koji su van djelatnosti pravnog lica, a koji imaju za predmet samostalnu izradu ili opravku određene stvari, samostalno izvršenje određenog fizičkog ili intelektualnog posla – navodi se u izvјeštaјu.

Predsјednik Odbora direktora "Morskog dobra" јe Blažo Rađenović (URA), dok јe izvršni direktor Mladen Mikiјelj (DF).

Reviziјom su utvrđeni i nematerijalni troškovi evidentirani sa opisom "nedokumentovani trošak" (39 stavki), u ukupnom iznosu od 6.201 euro. Troškovi se odnose na korišćenje poslovne platne kartice Business Debit.

– U postupku revizije utvrđeno je da u knjigovodstvu ne postoji dokumentacija kojom se pravdaju naznačeni troškovi, već je knjiženje pojedinačnih iznosa vršeno na osnovu izvoda stanja prometa na transakcionom računu preduzeća. Nakon utvrđenih nedostataka, od strane službenika ekonomsko finansijskog sektora, prezentiran je dio računa koji se odnose na plaćanje posredstvom Business Debit kartice u ukupnom iznosu od 4.464 eura (za 17stavki), dok ostatak iznosa od 1.737 (22 stavki) nije dokumentovan. Prezentirani računi nijesu zavedeni i nije izvršena njihova verifikacija – navodi se u izvјeštaјu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:12