/ Foto: NENAD MANDIĆ
20/08/2022 u 06:51 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Može se očekivati dalji pad cijena goriva

Trenutno umanjenje akciza iznosi 50 odsto, a u slučaju neproduženja odluke Vlade, povećanje bi bilo veoma osjetno za privredu i građane, istakao je Striković

Trend snižavanja cijena nafte na svjetskom nivou mogao bi uskoro da se odrazi i na crnogorsko tržište, istakao je u razgovoru za "Dan" savjetnik za analizu i ispitivanje tržišta pri Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNКCG) Draško Striković.

– Očekivanje svjetske ponude i tražnje utiču na berzanske kotacije i u proteklim sedmicama je zabilježen pad cijena, kako na svjetskim berzama sirove nafte, tako i gotovih proizvoda. Shodno tome u prethodna četiri obračunska perioda u Crnoj Gori je došlo do smanjenja cijena. Dugoročna očekivanja su svakako u pravcu daljeg smanjenja cijena na svjetskim berzama, kada se u obzir uzimaju prognoze potražnje i privrednih aktivnosti zemalja EU, kao i SAD – smatra Striković.

image

Striković

Foto: PRIVATNA ARHIVA

On, međutim, navodi da takav trend ne mora uslovno da znači i smanjenje cijena jer na njih utiču i geopolitička previranja na svjetskom nivou.

– Potrebno je napomenuti da se shodno važećoj uredbi o određivanju maksimalnih maloprodajnih cijena uvijek svjetski trendovi odraze i na tržište Crne Gore, te će tako biti sve dok je važeća uredba. U dijelu u kojem Vlada Crne Gore može direktno uticati na cijene goriva na domaćem tržištu, a tiču se odluke o smanjenju akcize, iz privrede bi svakako očekivanja bila da se nastavi sa primjenom umanjene akcize i u narednom periodu, a sa ciljem ublažavanja opšte inflacije. Slična su očekivanja i građana, a koja će odluka biti donijeta isključivo zavisi od Vlade Crne Gore i predloga Ministarstva finansija – kazao je Striković.

Striković dalje navodi i da će, ukoliko se trend pada cijena i u narednim mjesecima nastavi, vjerovatno i to uticati na buduće odluku Vlade da se pristupi vraćanju akciza na redovne iznose ili u nekom većem obimu nego što je danas.

– Trenutno umanjenje akciza iznosi 50 odsto, a što u maloprodajnim cijenama sa PDV-om iznosi 0,27 eura po litru za eurodizel, i 0,33 eura za litar za benzine (dok za lož ulje nije bilo promjena), te u slučaju neproduženja odluke Vlade, povećanje bi bilo veoma osjetno za privredu i građane – zaključio je Striković.

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 95 dolara, budući da su snažan pad zaliha u SAD i očekivanja smanjenog snabdijevanja iz Rusije prema kraju godine potisnuli u drugi plan strah od recesije.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 1,33 dolara i iznosila je 94,98 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 99 centi višoj cijeni, od 89,1 dolar.

Trgovce je ipak ohrabrio podatak iz izvještaja Vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u SAD u prošloj sedmici pale za 7,1 milion barela, a izvoz dostigao pet miliona barela dnevno, najvišu vrijednost otkad Ministarstvo energetike SAD objavljuje podatke. Naime, države Evrope paketom sankcija zabranile su uvoz nafte iz Rusije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:00