Инес Мрдовић / SRDJAN BOLJEVIC
09/01/2022 u 15:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрдовић: ЦРБЦ издала инструкције Влади за плаћање наjмање 78 милиона еура

Фактуре за период до средине 2018. су сакривене од jавности, али, уколико jе ЦРБЦ и у том периоду издавала инструкциjе за плаћања преко свог рачуна у Првоj банци, може се претпоставити да се ради о износу од jош око 60 милиона еура, наводи Мрдовић

У периоду од три године и четири мjесеца, по основу радова на приоритетноj дионици аутопута, China Road and Bridge Corporation (ЦРБЦ) jе Влади издала инструкциjе за плаћања на банкарски рачун те кинеске компаниjе у Првоj банци у износу од наjмање 78 милиона еура, каже Инес Мрдовић из Акциjе за социjалну правду.

- То показуjе дио фактура коjе jе ЦРБЦ достављала Влади у вези проjекта изградње дионице Смоковац-Матешево, а коjе се односе на период од средине 2018, па до октобра прошле године и обухватаjу и главне радове и накнадно уговоре додатне радове на аутопуту.

Фактуре за период до средине 2018. године су сакривене од jавности, али, уколико jе ЦРБЦ и у том периоду издавала инструкциjе за плаћања преко свог рачуна у Првоj банци, а ако се упореде други доступни подаци, може се претпоставити да се ради о износу од jош око 60 милиона еура - наводи Мрдовић.

Из Акциjе за социjалну правду наводе да ниjе познато да ли jе ЦРБЦ одлучила да исплате у еурима иду на њен рачун у Првоj банци зато што jе од те финансиjске институциjе добила наjповољниjе банкарске услове, или не, али оно што jе познато jесте да комплетан трошак изградње дионице аутопута у потпуности пада на терет грађана.

Такође, дио фактура од средине 2018. године показуjе да jе ЦРБЦ издавала инструкциjе за плаћања на рачун у Кини, у доларима, а за таj период фактуре су вриjедне преко 355 милиона долара.

- До тада, на основу доступних података, може се претпоставити да jе доларска вриjедност исплата jош 474 милиона, а укључуjући и аванс плаћен почетком 2016. (непуних 190 милиона долара).

Осим што jе дио фактура сакривен од jавности, оно што постоjећа документациjа уопште не показуjе jесу плаћања од ЦРБЦ ка подизвођачима, коjима jе кинеска компаниjа додиjелила послове вриjедне преко 40 одсто од укупно уговореног посла од 809 милиона, а касниjе увећаног за jош 50-ак милиона еура, не рачунаjући издвоjени тендер за струjу за аутопут од jош 39 милиона - наводи Мрдовић.

Истиче да ниjе познато да ли Влада Здравка Кривокапића намjерава да обjелодани таj дио информациjа и генерално токове новца у вези са стратешким инфраструктурним проjектом у земљи (са пратећом документациjом), како га jе означавала бивша извршна власт, а ни нова не каска у истим оцjенама.

- Обjава би могла да понуди потпуниjе свjетло на проjекат, због коjег jе папрено задужен низ будућих генерациjа, као и аналитичарима и истраживачима да помогне у њиховом раду на ову тему закључује Мрдовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:13