Инес Мрдовић / SRDJAN_BOLJEVIC
06/03/2022 u 12:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрдовић: Фушере на аутопуту, поплаве у трафостаницама

Након кишних падавина у претходном периоду у већем броју трафостаница 20/0,4 kV је дошло до продора воде. Ова вода може да угрози опрему која је инсталирана у трафостаницама“, наводи се у документацији

Крајем прошле године биљежени су значајни пропусти на извођењу радова у оквиру система трајног напајања електричном енергијом приоритетне дионице аутопута, па је тако у већини трафостаница продирала вода, која је пријетила да угрози скупу опрему инстралирану у њима, показује извјештајна документација у посједу Акције за социјалну правду (АСП), каже Инес Мрдовић из Акције за социјалну правду.

„Након кишних падавина у претходном периоду у већем броју трафостаница 20/0,4 kV је дошло до продора воде. Присутна је вода на поду трафостанице и кабловском простору, као и влага по зидовима. Ова вода може да угрози опрему која је инсталирана у трафостаницама“, наводи се у документацији, која се односи на протекли децембар.

Указује се да је инжињер тражио од извођача радова да предузме хитне активности како би се ови проблеми отклонили, прије него дође до оштећења скупе опреме у трафостаницама. Инжињер је француско италијански конзорцијум Ингероп, којег Влада плаћа да контролише изведене радове на аутопуту, а главни извођач је кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (ЦРБЦ).

„Започети су радови на санацији дијела трафостаница... Због проблема са kVалитетом изградње трафостаница на Секцији 3, Инжењер је упутио допис Извођачу у коме је, између осталог, констатовано да је недопустив и необјашњиво непрофесионалан однос Извођача према радовима на овако сложеном пројекту“, наводи се у документацији.

Такође се указује да, због оштећења или неправилног извођења кабловске канализације на неким локацијама, радови нијесу одобрени од инжињера, што онемогућава постављање 20 kV каблова, а због проблема на неколико распона, није могуће постављање каблова на дужим дијеловима трасе.

„На позицији тунела Вјетерник до моста Сувовара постоји проблематика са НН кабловима који су инсталирани од стране ЦРБЦ-а мимо договорене процедуре и прије постављања 20 kV каблова који су позиционирани испод њих. Каблове треба уклонити како би се могли уградити 20 kV каблови“, наводи се у извјештајној документацији.

„Извођач је доставио предлог за начин уградње 20 kV каблова на опорцу моста Морачица, на позицији на којој су у претходном периоду констатована оштећења кабловске канализације. Овај предлог подразумијева уградњу 20 kV каблова у цијеви које су исправне, те да се не врши санација оштећених цијеви, јер се оне, како то Извођач наводи, налазе у бетону и испод асфалта. Инжењер је повукао допис којим је на другачији начин третирао ово питање и позицију оштећења на кабловској канализацији...“, указује се.

Радови који су у надлежности ЦРБЦ-а, а дио су система трајног напајања аутопута електричном енергијом, обухватају грађевинске радове на изградњи објеката за 18 трафостаница 20/0,4 kV (Секција 1, Секција 2 и Секција 3) са припадајућим платоима, земљане радове на изградњи платоа за трафостанице на Секцији 4 и кабловску канализацију за 20 kV вод на отвореној траси и мосту Морачица. Вриједност ових радова је преко 4,8 милиона еура, уз ослобођени ПДВ (преко милион еура).

Остали радови (уградња каблова, опреме и елекромонтажни радови) на изградњи система ТНЕЕ су додијељени другим извођачима кроз спроведени поступак јавне набавке, чија је реализација у надлежности компаније "Монтепут". Уговорена вриједност радова са „Монтепутем“ износи преко 38 милиона еура, а посао су добили „Нови Волвоx“ из Подгорице и будвански „Електро Тим“.

То значи да је вриједност трајног напајања електричном енергијом приоритетне дионице најмање око 44 милиона еура (укључујући ослобођени ПДВ), али треба нагласити да је привремено напајање струјом градилишта аутопута коштало још додатних око девет милиона еура.

И у вези са привременим напајањем струјом градилишта крајем прошле године постојала су отворена питања. Раније је украдена скупа ниско напонска опрема из једне трафостанице, а још је била неријешена ставка, која се односи на седам трафостаница 20/0,4 kV, 1x630 kVА, које треба да испоручи извођач (ЦРБЦ), те је инвеститор (Влада) задржао дио средстава до њихове испоруке.

Документација показује и да и даље стоје отворена питања о многим пропустима у изведеним радовима на тунелима или мостовима, о којима је АСП раније писала, попут појаве пукотина, појаве воде код већих киша, лоше уграђеног бетона...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:33