Инес Мрдовић / - Дан архива
03/12/2021 u 14:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрдовић: Пејовићу мегават 45, а грађанима 54 еура мегават само за губитке

Она подсјећа да је некадашњи пакет државне помоћи за Комбинат алуминијума од 300 милиона еура гурнуо јавне финансије у дебели минус, од када је почео зачарани круг задуживања земље, који годинама траје

Док КАП Унипром од јануара 2020. године плаћа Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ) цијену струје од 45 еура по мегавату, црногорски потрошачи њеној кћерки компанији – Црногорском електродистрибутивном систему (ЦЕДИС), за струју којом се покривају технички губици у дистрибуцији, у истом периоду плаћају око 54 еура по мегавату, саопштила је Инес Мрдовић из Акције за социјалну правду. 

- Цијену за губитке утврђује Регулаторна агенција за енергетику, док ЦЕДИС управо од ЕПЦГ купује електричну енергију да би били покривени ти технички губици. Истовремено, за струју коју им ЕПЦГ испоручи за потрошњу, црногорски потрошачи плаћају тржишну цијену струје. Стога ЕПЦГ и са фирмом Кап Унипром нову цијену електричне енергије мора да договори по тржишном кључу за привредне субјекте, а не на терет свих црногорских грађана и укупне привреде. Односно, уколико власнику Кап Унипром Веселину Пејовићу не одговара цијена струје коју нуди ЕПЦГ, сходно тржишној утакмици може да је набави на европском тржишту - навела је она. 

Мрдовић је истакла да су забрињавајуће најаве Владиних посљедних дана, којима се наговјештава укључење државе у дефинисање цијене за КАП Унипром, па Акција за социјалну правду (АСП) указује да би свака повлашћена, а не тржишна цијена за једну приватну компанију, значила државну помоћ, која би морала да прође законске процедуре.

 - Уколико Влада Здравка Кривокапића намјерава да деценију, након што је то учинила некадашња Влада Демократске партије социјалиста, додијели нову државну помоћ за Комбинат алуминијума, мора показати, и доказати, шта је интерес свих грађана да се кроз буџет државне компаније (и/или државну касу) омогући повлашћена цијена струје приватном власнику - тврди Мрдовић.

Она подсјећа да је некадашњи пакет државне помоћи за Комбинат алуминијума од 300 милиона еура гурнуо јавне финансије у дебели минус, од када је почео зачарани круг задуживања земље, који годинама траје.

 - Накнадно је Државна ревизорска институција утврдила да је пакет државне помоћи био незаконит, али одговорни нијесу завршили у затвору. Године 2013. Држава Црна Гора је била изложена својеврсном понижењу на европској енергетској сцени, када се сазнало за крађу струје из европске интерконеције за потребе Комбината алуминијума. Држава је касније морала да врати украдену струју, а трошак је пребацила на њене енергетске компаније - додаје она.

У међувремену је, тврди Мрдовић, око девет година трајао стечајни поступак Комбината алуминијума, који је спровођен под низом непознаница, а већина тога ни до данас није позната, док је недавно из ЕПЦГ поднијета кривична пријава због додјеле бесплатних ЦО2 кредита Унипрому, које је касније препродао ЕПЦГ.

 - Дакле, бројни одговори и даље чекају да угледају свијетло дана, а грађани Црне Горе више никада не смију да буду таоци ничијих бизнис или било каквих других интереса. АСП указује да је свака Влада приоритетно дужна да води рачуна о џепу свих грађана, а не о џепу било којег приватног власника - закључује она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:57