Инес Мрдовић / SRDJAN_BOLJEVIC
07/11/2021 u 14:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрдовић: Пукотине на унутрашњим облогама тунела, ЦРБЦ није истражио узрок проблема

Очекуjе се да извођач коначно достави неопходни проjекат, након чиjег одобрења би могао да комплетира санациjу пукотина, пише у документациjи у посjеду Акциjе за социjалну правду

Поjава пукотина, поjаве воде код већих киша, лоша уградња бетона, качење вентилатора на површине без арматуре, само су неки од проблема изградње тунела на дионици аутопута Смоковац-Матешево, чиjи jе главни извођач компаниjа China Road and Bridge Corporation (ЦРБЦ), показуjе документациjа у посjеду Акциjе за социjалну правду (АСП), добиjена на основу Закона о слободном приступу информациjама, а односи се на период до средине овог љета, каже Инес Мрдовић

Контролу овог посла обављаjу двиjе посебно формиране државне комисиjе, компаниjа Монтепут, ресорно Министарство капиталних инвестициjа (раниjе Министарство саобраћаjа и поморства), али jе по ФИДИЦ уговору кључна контролна улога практично у рукама изабраног инжењера, односно француско италиjанског Конзорциjума Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A. 

Jедан од проблема су поjава пукотина на неармираним сегментима унутрашње облоге у круни тунела, коjа jе прво уочена на тунелима Клопот и Вилац, док jе у мањем обиму регистрована и на осталим тунелима. И поред закључака ЦРБЦ да пукотине не угрожаваjу конструктивну стабилност тунела, кинеска компаниjа до средине овог љета ниjе била истражила узрок проблема, а на начин како jе то тражила надлежна комисиjа за контролу радова и ангажовани инжењер на проjекту.

„Такође, поjава подужних пукотина слична на тунелима Клопот и Вилац jе уочена и на осталим тунелима са неармираном облогом. Извођач (ЦРБЦ) jе доставио проjекат оцjене стабилности и санациjе тунела, али jе враћен на дораду... Извођач ниjе доставио проjекат jош од августа 2020. Очекуjе се да извођач коначно достави неопходни проjекат, након чиjег одобрења би могао да комплетира санациjу пукотина“, наводи се у документациjи.

До тог периода су jедан од проблема, коjи се рjешавао, били геотехнички мониторинг и мjерења, коjа ниjесу била у складу са Главним проjектом и Техничким спецификациjама у тунелима.

„Иако постоjе изjаве извођача и инжењера по овом питању, везано за њихову тврдњу да стабилности тунела ниjе угрожена због недостатка геотехничких инструмената, ово питање не може се jош увиjек сматрати технички затвореним. Ово представља кршење Главног проjекта и потребно jе да се технички прихвати...“, наводи се у документациjи.

И поред препорука из Главног проjекта, како се указуjе, Извођач jе извео сегменте на коjима се каче вентилатори у тунелима без арматуре...Извођач jош ниjе припремио допуну проjекта, у складу са налогом Инжењера, коjом би доказао подобност неармираних сегмената за качење опреме.

ЦРБЦ jе отклањала и проблем са завршном обрадом бетона унутрашњих облога. Како се прецизира, с обзиром да квалитет завршне обраде бетона унутрашње облоге ниjе задовољаваjући на свим позициjама, издата су броjна Обавjештења о неусклађености.

„Оваj проблем се рjешава спровођењем репарациjа бетонских површина. Такође, на поjаву површинских недостатака утиче и накнадно урезивање жлиjебова у бетону због заборављених или блокираних циjеви за провлачење каблова за Е/М инсталациjама“, додаjе се.

Указуjе се и на проблем тунелских ивичњака, па се наводи да су уочени броjни проблеми у вези поjаве пукотина, висина, равности површина, као и споjева префабрикованих ивичњака и ливених на лицу мjеста. Отворена су Обавjештења о неусклађености, а у току jе било отклањање ових недостатака, иако се претходно започело са уградњом и другог слоjа асфалта у тунелима.

Када jе риjеч о поjави воде у тунелима наводи се да jе, након што jе завршена секундарна облога и дренажни систем, уочена поjава воде на поjединим мjестима, како у темељима, тако и на горњем диjелу облоге, у периоду већих киша.

„Jедан од узрока ових поjава jе и неефикасност система одводње тунела усљед зачепљења. Инжењер jе издао налог за чишћење и контролу дренажних циjеви инспекциjским камерама. Извођач jе наjавио да ће урадити инспекциjу камерама, и уговорно потраживати надокнаду трошкова и времена због овог захтjева. До сада Извођач jе дjелимично отпочео са поступањем“, каже се.

АСП jе раниjе обjавила да jе ЦРБЦ миjењала одобрени главни проjекат и изводила грађевинске радове супротно том проjекту, што Влада сматра jедним од разлога за кашњење завршетка тог посла, коjи наредне године улази у седму годину реализациjе.

ЦРБЦ jе каснио и у обезбjеђењу довољне количине агрегата, касно jе успоставио довољан броj фабрика бетона, каснио jе у мобилизациjи особља и опреме за електро-машинске радове, првенствено за тунеле, а пролонгиране су и консултациjе у вези са накнадним радовима, односно приступне рампе Смоковац, водоснабдиjевања и траjног напаjања електричном енергиjом аутопута. У међувремену, и епидемиjа Цовид 19 утицала jе на динамику извођења радова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:58