/ - FOTO: MASTER MNE
21/03/2023 u 13:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Realizovan projekat ,,Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih“

Opšti cilj ovog projekta bio je smanjenje stope nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori, sa akcentom na mlade koji su u riziku od socijalne isključenosti

Mreža za evropske politike MASTER u saradnji sa NVU ,,Nacionalni osmjeh Crne Gore“ realizovala je projekat ,,Mentorskom podrškom do ekonomske sigurnosti mladih“. Opšti cilj ovog projekta bio je smanjenje stope nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori, sa akcentom na mlade koji su u riziku od socijalne isključenosti, odnosno mlade iz NEET kategorije.

image
- FOTO: MASTER MNE

- S tim u vezi, aktivnosti ovog 12- mjesečnog projekta bile  su usmjerene na dobijanje adekvatnih podataka o položaju mladih i njihovom položaju na tržištu rada, stvaranju inovativnog riješenja podrške za zapošljavanje mladih iz osjetljivig grupa, kao i unapređenju dodatnih znanja, vještina i kompetencija koje su potrebne za njihovo zapošljavanje. To smo postigli kroz realizaciju projektnih aktivnosti koje su se ogledale u održavanju sastanaka sa predstavnicima relevantnih institucija u oblasti zapošljavanja i preduzetništva, sprovođenju istraživanja o socio ekonomskom položaju mladih, praćenu sa sveobuhvatnom situacionom analizom u ovoj oblasti- navodi se u saopštenju.

Kako navode, u Omladinskom centru u Podgorici, održali su četvoromjesečnu obuku o sticanju mekih znanja i vještina za zapošljavanje, kao i zanatskih vještina za oko 40  mladih polaznika.

- Tokom čitavog trajanja projekta, mladima smo pružali uslugu mentoringa i karijernog savjetovanja, što je predstavljalo ključni dio projekta i poseban vid direktne podrške i informisanja. Projekat smo zaključili panelom i umrežavanjem mladih sa predstavnicima institucija i organizacijama u oblasti zapošljavanja i potencijalnim poslodavcima, a sve sa ciljem njihovog ekonomskog osnaživanja. Ovaj projekat u potpunosti smo posvetili mladima, a još jedan od ciljeva koji smo željeli da postignemo njime jeste podizanje sveukupne svijesti o položaju mladih i značaju njihovog ekonomskog i socijalnog osnaživanja. Ako je osnažen pojedinac, snažniji je i društveni sistem u cjelini. Stoga, MASTER se još jednom zahvaljuje  donatorima i svim učesnicima i saradnicima na projektu, u nadi da će ovakve aktivnosti nastaviti da se sprovode, a sve u cilju jačanja ekonomske sigurnosti mladih i njihovog dostojanstvenijeg života- navode u saopštenju.

Projekat je podržan od strane NVO PRIMA u okviru Programa jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za pilotiranje inovativnih rješenja za poboljšano zapošljavanje i zapošljivost mladih iz osjetljivih grupa (NEET), a finansirala ga je Evropska unija u okviru Omladinskog Hub-a Zapadnog Balkana i Turska uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:51