/ Будимир Мугоша
23/06/2021 u 12:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Многи досадашњи министри су правили штету својим чињењем, а актуелни министар својим нечињењем

Свјетска криза изазвана пандемијом је оставила посљедице и на наш аграр али је жестоко продубљена нечињењем власти да ублажи посљедице и неусвајањем буџета, казао је Мугоша

Будимир Мугоша, члан Предсједништва СДП и Предсједник Одбора Главног града СДП, сматра да притисак пољопривредника који са правом и јаким аргументима траже помоћ од државе како би спасили своју производњу показао је да држава и ресорно министарство са актуелним руководством немају снаге, знања и воље да ријеше врло сложену ситуацију.

- Свјетска криза изазвана пандемијом је оставила посљедице и на наш аграр али је жестоко продубљена нечињењем власти да ублажи посљедице и неусвајањем буџета. На све апеле пољопривредника да је ситуација неиздржива добили смо увреде од стране оних који би проблем требало да рјешавају а не да га стварају- казао је Мугоша.

Истакао је да је прво премијер изговорио, како каже, чувену реченицу “Да је то рекао министар пољопривреде па некако ,али министар правде.. “ као да се пољопривредом баве мање вриједни људи.

- Затим је државни секретар Величковић изјавио да смо нерадници казавши готово исту реченицу коју је изговорио његов некадашњи шеф Петар Ивановић приликом протеста сточара у вријеме док је био министар. Кап која је прелила чашу је понашање и изјава Министра Стијовића у Скупштини Црне Горе која скандалозна, увредљива и највише говори о њему. Бахатост, нервоза, неодмјереност и недостатак манира лијепог понашања не приличе једном министру- навео је Мугоша.

Многи досадашњи министри су, сматра, правили штету својим чињењем а актуелни министар својим нечињењем.

- Ако ништа не радите не можете погријешити али можете направити штету. А није све дошло изненада. Упозоравани су и бивши и актуелни министар у ком ће правцу да се развија ситуација. Није поскупљење сточне хране изазвано само ковид кризом већ и неким другим стварима  прије свега појавом афричке куге свиња која је прије неколико година десетковала свињарску производњу у свијету а прије свега у Кини као највећем произвођачу и потрошачу свињског меса. Прво је изазван поремећај на тржишту свињског меса чије су цијене достигле свој максимум прошле године због повлачења огромних количина меса за Кину. Кинези су брзо реаговали искоријенили болест и обновили производњу и повлаче огромне количине житарица што је изазвало поремећај на тржишту- поручио је Мугоша.

Тренутни паритет између цијене житарица и откупне цијене млијека, истиче, наравно је неодржив.

- Мора доћи до поскупљења млијека или појефтињења сточне хране. До тада сточари не могу преживјети без помоћи државе а то је и њена улога, да помогне када је тешко. Много је лакше јефтиније, ефикасније и корисније сачувати сточни фонд и сељачка газдинства него их уништити па поново обнављати. Тренутно су најугроженији сточари али врло брзо ће и остали пољопривредници бити у катастрофалној ситуацији јер иде жетва, берба и остале активности а субвенција по хектару неће бити без буџета- поручио је Мугоша.

У многобројним сусретима са министром сточари су тражили помоћ, али "прије свега став господина Стијовића о њиховим захтјевима".

- И негативан одговор је одговор али ћемо барем  знати на чему смо. Не могу се сјетити једног политичког субјекта у предизборној кампањи коме нијесу уста била пуна обећања о огромним улагањима у пољопривреду и критика оних других како су то лоше радили. Да ли се ико сјећа тих обећања? Ако је ово тај нови однос према селу и пољопривреди онда за овај сектор нема наде. Како ријешити проблем? То је питање за министра и Владу јер они постоје и добили су мандат да те проблеме рјешавају, а не да критикују посланике у Скупштини и вријеђају и вичу на пољопривреднике. Ако министар и влада немају услова за рад прије свега буџета који неће да им обезбиједе они који су их бирали нека поднесу оставке па ће се наћи неко ко ће бити способан да се носи са проблемима и да их рјешава- казао је Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:25