Борис Мугоша / - Борис Мугоша
03/12/2021 u 13:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: План "Европа сад" спровести фазно

Он је на питање да ли ће подржати Маршалов план министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића, одговорио да треба бити реалан и поштен према грађанима

Посланик Социјалдемокарата (СД), Борис Мугоша, оцијенио је да је потребна фазна реализација одређених добрих рјешења у пројекту Европа сад, као и да би износ повећања зарада и пензија и проценат смањења фискалног оптерећења рада требало дефинисати након свеобухватних анализа.

 - Циљеви плана као што су повећање минималне и просјечне зараде, повећање пензија, увођење неопорезивог дијела зараде, смањење фискалног оптерећења рада и прелазак на прогресивни систем опорезивања, су нешто што је записано у нашим програмским документима и што ми наравно подржавамо - казао је Мугоша агенцији Мина-бусинесс.

Према његовим рјечима, износ наведених повећања, као и проценат наведеног смањења мора бити дефинисан након озбиљних и свеобухватних анализа, како би се осигурала одрживост таквих рјешења.

 - Зато смо ми, још раније ове године, водећи рачуна о реалној снази и (не)ликвидности црногорске привреде, у Скупштини предложили да се минимална зарада повећа на минимум 300 ЕУР од 1. јануара наредне године, како би се сагледали ефекти те мјере и онда током године наставило са даљим повећањем -  подсјетио је Мугоша.

Они су предложили и да се смање фискална оптерећења на рад и уведе неопорезиви дио зарада, али је сва та рјешења, како је рекао, власт одбила.

 - Заиста је неопходно креирати мјере и динамику њихове реализације на начин који је одржив и који ће истински поправити незавидан стандард значајној броја грађана. Посљедице исхитрених одлука могу бити повећање незапослености и сиве економије, инфлација и нова задужења, а све то би опет пало на терет грађана - упозорио је Мугоша.

Он је на питање да ли ће подржати Маршалов план министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића, одговорио да треба бити реалан и поштен према грађанима.

 - Трудим се да имам такав приступ у политици. Нема или не би требало да има мјеста популизму кад је у питању оправдано незадовољство грађана који имају ниска примања, односно када су у питању њихова реална очекивања. Управо због тога сам, свјестан потенцијалних реакција грађанки и грађана, више пута говорио и говорим да је потребна фазна реализација одређених добрих рјешења у пројекту Европа сад -  казао је Мугоша.

Он је подсјетио и да је Међународни монетарни фонд (ММФ) указао на потребу фазне реализације наведеног пројекта, због свих ризика које носи.

Мугоша је саопштио да се често, у у цијелој овој причи пуној питких обећања, заборавља на реалност, а то је да је на крају октобра 10,6 хиљада више незапослених у односу на исти период прошле године, док је стопа незапослености скоро 24 одсто.

Према његовим рјечима, заборавља се и да је број блокираних фирми и предузетника већи за 400, а износ блокираног дуга за око 150 милиона ЕУР.

 - Заборавља се и да је цијена горива порасла преко 30 центи по литру, односно 30 одсто у последњих годину, док су цијене намирница 30 до 40 одсто веће, а у неким слуцајевима и до 75 одсто - закључио је Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:09