- ПРИНТСКРИН / - БОРИС МУГОША
01/06/2022 u 10:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Утврдити одговорност за финансијско стање у систему здравства

Само за годину дана дуг Фонда здравства је порастао за 20 милиона еура, односно за 50 одсто у односу на 2020. годину и износи око 59 милиона еура, што је историјски максимум, казао је Мугоша

Неопходно је утврдити одговорност за огроман раст дуга Фонда за здравствено осигурање у прошлој години, као и за посљедице укидања доприноса за здравствено осигурање на стабилност и одрживост здравственог система, истакао је потпредсједник и посланик СД-а Борис Мугоша, током дискусије на министарском сату са министром финансија Дамјановићем.

Како је навео Мугоша, само за годину дана дуг Фонда здравства је порастао за 20 милиона еура, односно за 50 одсто у односу на 2020. годину и износи око 59 милиона еура, што је, додаје, историјски максимум.

- Осим тога, доспјеле обавезе на крају 2021. године су биле 30 милиона еура и за 58 одсто су веће од износа доспјелих обавеза на крају 2020. године. У прошлој години, дуг према приватним апотекама је увећан за око шест милиона еура (са 3,5 на 9,5 милиона еура); према приватним клиникама дуг је порастао за 1,7 милион еура (са 1,5 на 3,2 милиона еура), обавезе за боловања су увећане за 950 хиљада еура а за лијечење грађана у Србији за око 370 хиљада еура (са 385 на 755 хиљада еура) - нагласио је Мугоша.

- Препуцавања и пребацивање одговорности између надлежних у ресору финансија и здравства из претходне 42.Владе не интересује грађане, већ да се утврди одговорност за наведено веома забрињавајуће стање - навео је потпредсједник СД-а.

Када је у питање укидање доприноса за здравствено осигурање, након којег, према ријечима министра финансија Дамјановића, Фонд за здравствено осигурање нема одрживо финансирање, Мугоша је указао да је више пута прошле године доводио у питање такав модел финансирања здравства и сугерисао представницима 42. Владе и тадашње парламентарне већине да добро размисле о укидању наведених доприноса јер не постоје адекватне анализе које указују на одрживост таквог модела финансирања здравства у Црној Гори.

Међутим, такво законско рјешење је, подсјећа, донешено у црногорском парламенту крајем прошле године и одговорност за његове посљедице сносе, оцјењује Мугоша, како они из 42.Владе који су предложили укидање доприноса, тако и посланици тадашње парламентарне већине који су и поред бројних упозорења гласали за то.

- Сада је кључни приоритет да се обезбиједи финансијска стабилност и одрживост здравственог система, која је озбиљно доведена у питање, јер је од ње зависи квалитет здравствене заштите. То свакако подразумијева и неопходност значајно већег издвајања средстава за здравство у овој години у односу на средства која су буџетом за 2022. годину опредијељена. У питању је огроман изазов за надлежне у систему здравства и јавних финансија, јер су укинути доприноси за здравствено осигурање који су годишње били на нивоу од преко 160 милиона еура - закључује потпредсједник СД-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:57