Mujović – Kalkavan / - VLADA CG
08/11/2023 u 14:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mujović – Kalkavan: Raste interesovanje turskih privrednika za Crnu Goru

Treba raditi na stvaranju povoljnijeg i stabilnijeg poslovnog ambijenta za strane investitore, zaključeno je na sastanku

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sastao se sa ambasadorom Republike Turske Barišom Kalkavanom kako bi razgovarali o mogućnostima konkretizovanja saradnje u oblasti energetike i rudarstva između dvije države.

- Zajednički je stav sagovornika da raste interesovanje turskih privrednika za Crnu Goru i potencijale kojima naša država raspolaže kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, ali da treba raditi na stvaranju povoljnijeg i stabilnijeg poslovnog ambijenta za strane investitore, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Kako je Kalkavan istakao na početku razgovora, Turska već ima značajno iskustvo u ovoj oblasti, kako u pogledu razvoju novih tehnologija, tako i u dijelu stručnog kadra. Ambasador je takođe naglasio da postoji dobra saradnja između turskih i crnogorskih privrednika  i da će se ta saradnja, u narednom periodu, snažiti kroz rad Turske privredne komore koja je aktivna u Crnoj Gori.

- Postoji prostor da se poboljša poslovni ambijent u Crnoj Gori i jedan od prioriteta biće dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavnog okvira sa evropskim. Crnoj Gori su potrebni ozbiljni investitori, budući da je pred nama period intezivnog planiranja i izgradnje infratsrukture u svim oblastima, pa tako i u energetici, istakao je Mujović.

Ministar energetike i rudarstva predstavio je neke od razvojnih projekata kojima će se posebno posvetiti pažnja u periodu koji slijedi, kao što je izgradnja cementare u Pljevljima, rudnik uglja Berane, željezara Nikšić takođe je bilo riječi i o daljim planovima Vlade Crne Gore kada su u pitanju hidro i solarni potencijali.

Na kraju susreta Kalkavan je informisao ministra Mujovića da zainteresovane turske kompanije sa pažnjom prate javne pozive i tendere, kako bi na vrijeme bili informisani o svim projektima koje država Crna Gora namjerava da realizuje i kako bi blagovremeno mogli iskazati svoje interesovanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:51