Saša Mujović / - DJORDJE CMILJANIC, VLADA
05/04/2024 u 22:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mujović: Nećemo ugasiti Termoelektranu u Pljevljima još deset godina

Termoelektrana u Pljevljima neće se ugasiti sigurno još deset godina, kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Govoreći za RTCG o zelenoj tranziciji koju zahtijeva Evropska energetska zajednica, Mujović je kazao da se termoelektrana neće ugasiti za godinu dana.

Mujović je na konferenciji za novinare krajem marta poručio da je Vlada spremna da izgradi novi i ozbiljni izvor električne energije, te da su kandidovali dva projekta – hidroelektrane Kruševo i na rijeci Ćehotini.

- Termoelektrana u Pljevljima će ostati da radi najmanje sedam-osam do deset godina i to do izgradnje hidroelektrane Kruševo. Mi iz Vlade smo sve imali u glavi, rekao je Mujović, prenosi portal RTCG.

Poručio je i da hidroelektrana Kruševo “nije sveti gral i nešto što se mora graditi pod svaku cijenu”.

- Ne slažem se da je hidroenergija pase projekat. Vlada je u toku da donese nacionalni i klimatski plan i do sredine ove godine ćemo ga donijeti. Trebamo da definišemo ciljeve od velike važnosti, prije svega kako smanjiti iznose CO2. A plan redukcije CO2 dostići ćemo sa redukcijom plana rada termoelektarne od 15 do 20 odsto. Angažovani su eksperti, pa ćemo vidjeti rezultate. Želim da sve ide po planu, poručio je Mujović.

Prema njegovim riječima, energetska zajednica ne želi državu u ropstvu.

- A mi želimo da se Crna Gora na neki način obračuna sa svojom termoelektarnom i da Vlada pokaže dobru volju kako bi mogli da radimo na pravi način, zaključio je Mujović.

Podsjetimo, prije tri godine bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i tadašnji ministar finansija Milojko Spajić saopštili su da se pomenuta Termoelektrana u Pljevljima najvjerovatnije mora ugasiti 2030. godine.

Tada su kazali da je to pritisak Evropske energetske zajednice i da je to pravilo Evropske unije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:22